Nyheter

Ta reda på hur din balkong mår – ställ de här tre frågorna

Balkongen har en speciell plats i våra hjärtan. Det är ett av de vanligaste önskemålen när människor letar efter ny bostad, enligt Hemnet. Denna unika plats, precis i gränslandet mellan ute och inne, adderar en spännande dimension till ditt hem. Det är en plats för avkoppling, umgänge, hobby eller till precis vad du vill. Likt resten av hemmet så kräver balkongen lite omsorg då och då.

En balkong utsätts för stora påfrestningar under åren. Den yttre miljön gör att betongen i balkongplattan försuras. Armeringsjärnen börjar rosta, sprickor bildas och betongbitar lossnar. Om skadorna åtgärdas i ett tidigt skede blir balkongen användbar igen. Därför är det viktigt att ha koll på följande punkter för att ta tempen på din balkong. Du kan själv utföra en okulärbesiktning, det vill säga syna din balkong ordentligt och ställa följande frågor:

  • Hittar du några sprickor i betongen?

  • Har betongbitar trillat bort?

  • Är armeringsjärnet synligt någonstans uppe på, eller under balkongplattan?

Om du ser något av det här ska du kontakta styrelsen i din bostadsförening eller hyresvärden. Erfarna personer menar att en öppen balkong bör renoveras ungefär vart femtonde år. När det är dags för en renovering står ni inför två val. Ni kan utföra en traditionell renovering och åtgärda skadorna som finns. Denna metod kommer behövas upprepas ungefär vart femtonde år.

Ert andra alternativ är Balcometoden. Det är en kostnadseffektiv lösning som innebär att den trasiga balkongen ersätts med en ny balkongplatta som sedan glasas in. Den integrerade inglasningen monteras i framkant av den nya betongplattan, vilket gör att inglasningen skyddar betongplattan och förlänger balkongens livslängd med minst 50 år.

Några som har fått känna på upprustning och inglasning av sina balkonger är boenden i BRF Stocken i Karlstad.

”Den nya balkongen blev som ett extra utrymme till lägenheten, nu kan vi sitta där ute redan tidig vår och långt in på hösten”

-Boende Brf Stocken/Karlstad

De inglasade balkongerna fungerar även som ett klimatskyddande skal för fastigheten, vilket ger minskat underhållsbehov, minskade energikostnader och minskat buller från omgivningen. I samband med ombyggnaden väljer många att göra balkongerna större. Det ökar trivseln och användningen av balkongerna ytterligare, samtidigt som värdet på fastigheten ökar.