Nyheter

Byggstart för kvarteret Sländan i Södertälje

Stommen på den första etappen är rest och vårvintern 2018 är även andra etappen påbörjad i nyproduktionen av bostäder i kvarteret Sländan vid Södertälje kanal.

– Vi spåntar och schaktar för ett garage tre våningar under markytan, berättar Anders Whass, vd för totalentreprenören ED Bygg Sverige AB.  

Kvarteret Sländan #2 ligger i Norra stadskärnan i Södertälje. En stadsdel som nu utvecklas med nya bostäder, hotell och allmän upprustning av parker och offentliga rum. Kvarteret har ett attraktivt läge vid Södertälje kanal, samtidigt som det bara är några minuters gångväg till centrum med gågata och Stortorget.

Med Magnolia bostad som byggherre uppför totalentreprenör ED Bygg här närmare 600 lägenheter, fördelat på två etapper. De cirka 135 lägenheterna i Sländan #2 är välplanerade bostadsrätter i storlekarna ett till tre rum och kök. Genomsnittsytan ligger runt 40 kvadratmeter. Initialt handlar de nu påbörjade arbetena med etapp 2, med det planerade garaget under bostäderna, främst om grundläggning.

– Det är ganska stora utmaningar för vi hamnar under grundvattennivån. Grundvattnet forsar ju ganska friskt där nere, säger vd Anders Whass på ED Bygg.

En orsak är fraktionerna på stenmaterialet i marken. Det som Anders Whass betecknar som ”kattskallesten” med sådär en decimeter i omkrets.

– Som gör att det är svårt att stoppa vattenflödet, tillägger han.

Hur löser ni det?

Med täta spåntar och så gjuter vi små bassänger så att vattnet inte rinner upp där vi sedan ska påla. Det blir en specialkonstruktion!

Tegel och valv

Husens konstruktion i kvarteret Sländan #2 blir en bärande betongstomme med gjutet plattbärlag som bjälklag. Ytterväggarna i betong kläds utvändigt med tegel i skiftande kulörer. På de nedersta planen finns valvformade inslag i arkitekturen.

– Det läggs en hel del krut på exteriören. Mönstersättningen i teglet blir väldigt trevlig!

Trots projektets storlek och antalet lägenheter präglas byggprojektet Sländans båda etapper mer av kvalitet än kvantitet, sammanfattar Anders Whass på totalentreprenören ED Bygg.

– Det unika är att du fått in väldigt många lägenheter, men ändå försöker forma ett vackert projekt.

Inflyttningen till Sländan #2 är planerad till år 2020.

FAKTA:

Nybyggnad flerbostadshus kvarteret Sländan # 2, Södertälje

Tidplan: januari 2018-juni 2020

Byggherre: Magnolia Produktion AB

Totalentreprenör: ED Bygg Sverige AB

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor AB

Kostnad: 200-250 mkr