Nyheter

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Delar av Stora Essingen får snart ett framtidssäkrat gasnät när Gasnätet Stockholm nu renoverar delar av gasledningarna på den nordvästra delen av ön. I höstas avslutades etapp 1 och under vecka 19 startar etapp 2 som berör delar av Flottsbrovägen, Essingeringen och Eknäsvägen. Arbetena beräknas pågå i cirka sex veckor.

Gasnätet på Stora Essingen är till stor del byggt på 1930–50- och 70-talet och vissa delar av nätet är i behov av föryngring. Renoveringen genomförs för att kunderna i området även i framtiden ska kunna försörjas med god leveranstrygghet.

Utvecklar gasnätet för framtiden
– Det här är en stor investering, men den behövs eftersom olika ledningar har olika livslängd. Vi hoppas också att fler ska upptäcka fördelarna med gas på Stora Essingen. Generellt ökar gasintresset i flera kundsegment i Stockholmsområdet, bland annat hos restauranger och fastighetsägare. Restaurangerna vill ha gas till köksapparater och infravärmare till uteserveringarna medan fastighetsägare främst visar intresse för gasapplikationer till lägenheter och som komplement till fjärrvärme och oljeeldade värmesystem, säger Cecilia Hedqvist, VD på Gasnätet Stockholm.

Smart metod minimerar uppgrävda gator
Med mycket trafik och högt belastade gator är det ofta en utmaning att förlägga och renovera ledningar i Stockholm, men tack vare renoveringsmetoden relining så behövs inte hela ledningssträckan schaktas fram.

– I stället skjuter vi in nya rör i dom gamla som får fungera som ett extra skyddsrör. Det betyder att vi endast behöver gräva gropar och inte schakta hela vägen – kostnadseffektivt och positivt ur ett trafikperspektiv, säger Johan Skansing, distributionschef på Gasnätet Stockholm.

Foto: Wikipedia