Nyheter

Kvadratsmarta bostäder – en etta blir en trea

Allt fler vill bo centralt och allt fler vill bo kvadratsmart. För att få mer pengar över till annat och för att leva mer resurssnålt. 

– Med vårt koncept kan vi göra en 1:a till en 3:a utan att dra ned på varken standard eller bekvämlighet, säger Michael Sandblom som driver Concept Living Store i Stockholm.

– Vad det handlar om är att tänka smart, att utnyttja den begränsade ytan optimalt och att använda samma yta till flera funtioner, fortsätter Michael och tar som exempel den soffa-säng kombinationen som företaget utvecklat.

Tillsammans med ett höj- och sänkbart soffbord får man med dessa två produkter en etta med ett ”vardagsrum” och ”sovrum”, arbetsplats eller matplats för upp till sex personer på bara några få kvadratmeter.

– Den minsta lägenheten vi inrett i Stockholm är på 12,3 kvadratmeter, den såldes för 2,1 miljoner, berättar Michael.

Inwall -framtidens förvaring finns i väggarna. En vanlig trea har ca 5 kvm innerväggar. Dessa är ofta ”tomma” eller innehåller i bästa fall lite isolering. Concept Living Store kommer inom kort att presentera ett nytt förvaringssystem där man använder just väggarna som förvaring.

Nästa steg som Michael Sandblom utvecklar är små, smarta bostäder som kan vara en del av lösningen på dagens bostadskris. Konceptet har fått namnet SmartStudios.

– Det handlar om fullt utrustade smålägenheter med inbyggda och välplanerade multifunktioner . De är utrustade på så sätt att två personer ska kunna bo bekvämt med möjlighet att träffa och umgås med vänner samtidigt som de uppfyller alla krav på ett bekvämt vardagsliv. I studiolägenheterna som prefabriceras ingår även möblerna i konceptet. Lägenheterna går att få som lamellhus, punkthus eller ”infills” när man exempelvis vill bygga på befintlig fastighet, konceptet finns även i ett mindre utförande som är tänkt till exempelvis studentboenden, säger Michael Sandblom.

Redan har flera kommuner ochb fastighetsbolag visat intresse för Michael Sandbloms ideer kring kvadratsmart byggande och boende.