Nyheter

Många byggföretag tvingas tacka nej till jobb

Småföretagskonjunkturen är fortsatt stark, men nu finns tydliga tecken på att toppen kan ha passerats. Tillväxtförväntningarna har inte infriats. För andra året i rad sjunker den samlade konjunkturindikatorn och den ligger nu en bit under det historiska genomsnittet. Företagarna tror fortfarande på fortsatt tillväxt men jämfört med förra årets mätning har företagarna dragit ned sina prognoser.

Det här visar Småföretagsbarometern 2018 från Företagarna och Swedbank och Sparbankerna.

Bakom nedgången i konjunkturindikatorn ligger främst en försämring av orderingången. Förväntningarna om orderingången under de kommande 12 månaderna är också betydligt lägre ställda än i förra årets mätning.

En annan faktor som hållit tillbaka uppgången är att många företag nått kapacitetstaket. Över 40 procent av företagen uppger att de tackat nej till order under det senaste året. Situationen är mest ansträngd inom byggsektorn. Bristen på arbetskraft utgör företagens främsta tillväxthinder.

Många tackar nej till order, flest inom byggsektorn där nästan 7 av 10 uppger att de tvingats tacka nej. De flesta på grund av svårigheter att hitta medarbetare med rätt utbildning.

– Vi ser fortfarande en stark konjunktur bland småföretagen generellt, däremot har många upplevt en avmattning under det senaste året. Inom byggsidan är bilden att det har tuffat på bra. Efterfrågan och orderingången har varit god. Problemet har varit att kunna möta efterfrågan. Anledningen är att man inte hinner med eller att man inte hittar rätt utbildad arbetskraft, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom vid Swedbank och Sparbankerna.

Att tvingas tacka nej till order, innebär ibland att en konkurrent tar jobbet, men i många fall att jobben inte blir av, vilket självklart är negativt för svensk ekonom.

Av dem som tackat nej till order uppger 80 procent av byggföretagen att de har för mycket att göra eller har brist på arbetskraft, vilket ofta är samma grundproblem. Det är betydligt mindre vanligt att byggföretagen tackar nej till beställningar på grund av finansieringsproblem eller att företagen inte litar på kunden.

– Vi har sett under lång tid att det har varit ett alldeles för lågt intresse för yrkesutbildningar, det är den stora utmaningen att lösa. Idag har vi en stark arbetsmarknad i Sverige och väldigt många är i arbete. Det saknas personal inom många sektorer, inte minst inom byggsidan.

– Det är ett jätteproblem att intresset för yrkesutbildningar är så lågt. Det som sticker ut mest är byggsidan, där väldigt många har tvingats tacka nej till order och beställningar, säger Johan Kreicbergs.

Inom byggsektorn är det främst specialiserade yrken som snickare, plåtslagare, golvläggare och murare som saknas.

– Intresset för de här utbildningarna är alldeles för lågt. Byggbranschen har en gemensam uppgift att lösa detta och öka intresset för utbildningarna. Det går inte att tvinga ungdomar till detta, det handlar om att fånga upp intresset och se till att vi löser detta. Mycket har redan gjorts, men det räcker uppenbarligen inte, avslutar Johan Kreicbergs.