Nyheter

Ny arkitektur och naturnära läge

Vi blir allt fler som flyttar in till storstaden. Urbaniseringen tilltar, och den stundom ganska hårda och sterila stadsmiljön från sent 1900-tal behöver få ny fräschör. Detta har Oscar Properties tagit fasta på och i samarbete med kända arkitektkontoret BIG (Bjarne Ingels Group) uppförs och färdigställs nyskapande bostadskvarteret 79&Park på gärdet i Stockholm. Här erbjuds en boendemiljö som är urbant dynamisk och samtidigt i stark samklang med intilliggande nationalstadsparken.

Jag möter nyckelpersoner hos Oscar Properties en kallblöt eftermiddag i mitten av januari. Trots det glåmiga vädret utanför kontoret präglas samtalet av energi och sprakar av optimism.   Och tveklöst också stolthet över nya bostadsprojektet – med det något kufiska namnet 79&Park som snart färdigställs i ett av Stockholms bästa lägen på gärdet.

I fonden vid den närmaste utsikten syns tornet Bredablick på Skansen, SVT-huset och omdiskuterade ”betonglådan” där Svenska Filminstitutet håller till. Intill ligger också nationalstadsparken, med sin oväntat orörda natur och skogsmiljö trots närheten till Stockholms City.

Det nya bostadskvartet 79&Park består av 169 nya bostäder, varav 164 har en unik utformning,  och det nyskapande projektet är ett samarbete mellan Oscar Properties och det danska arkitektkontoret BIG (Bjarke Ingels Group) – som kommit att bli en av nutidens mest kända och respekterade aktörer inom sin genre. BIGs referensprojekt har en prägel av en utmanande men också humanistisk utformning, vilket är kvaliteter som även präglar 79&Park.

– Bostadshuset kommer att vara uppfört så att merparten av glaspartierna ger en utblick för alla boende mot Gärdesfälten för att optimera utsikten i söder och väster, säger Herman Persson, designchef hos Oscar Properties.

När vi står vid modellen av huset inne på kontoret framgår dess unika arkitektur och trendbrytande utformning och prägel. På ena sidan når höjden fjorton våningar för att i en ”trappstegsformering” bli fyra våningar på andra sidan. Huskroppen är vriden och följer fältet vilket ger en utsikt från merparten av bostäderna som därtill har egna balkonger. Utsikten ger onekligen en ”split vision” över centrala Stockholm med Globen långt bort vid horisonten och på närmare håll sekelskifteshusen på Östermalm och Gärdets funkishus från 1930- och 1940-talen.

– Fasaden kommer att bli cederträ, vilket ännu är tämligen sällsynt för flerfamiljshus av den här storleken i Sverige, säger Herman Persson. Och cederträ är såväl hållbart som underhållsfritt och för betraktaren framstår bostadshuset som väl anpassat för den omgivande miljön.

Vid en snabbvisit i några av bostadslägenheterna framgår det unika med olika takhöjder, varje lägenhets speciella utformning och de mycket höga innerdörrarna. Här visar entreprenadchefen Johan Lindström och kommunikationsansvarig Monica Nygren, ett bostadshus som sannerligen gör skäl för benämningen ”unikt”. För den som vill ha ett exklusivt och annorlunda boende på 2020-talet är detta verkligen ett högintressant val. Interiört är de unikt utformade bostäderna präglade av naturmaterial och detaljer såsom ekgolv, ekfönster, samt badrum och kök i natursten och granitkeramik.

– Avsikten med alla våra projekt är att addera värde – främst till de som bor i våra hus förstås – men också till omgivning och den nya hållbara storstad som växer fram, säger Johan Lindström.

 – Vi är mycket stolta över det nya projektet. Och vårt bostadskvarter 79&Park har utan tvekan goda möjligheter att bli ett stilbildande landmärke i Stockholm, avslutar Monica Nygren.