Nyheter

Dödsstöten för miljözoner i Stockholm efter ny rapport

En färsk rapport visar att Stockholms innerstad kommer att halvera sina utsläpp av kvävedioxider fram till 2022 och att klara miljökvalitetsnormen med god marginal skriver Dagens Industri idag.

Siffrorna överraskar både utredare och politiker och talar för att de planerade miljözonerna kommer skrotas.

– Om de här siffrorna stämmer har jag väldigt svårt att se att det blir några miljözoner överhuvudtaget, säger Stockholms stads stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) till Dagens Industri.

Det är Miljöförvaltningen i Stockholm stad som tillsammans med trafikkontoret har tagit fram en rapport som visar att kvävedioxidutsläppen kommer att halveras till år 2022 bara genom att tunga fordon förbjuds. Ett förbud som redan finns. Genom den halveringen kommer Stockholm ligga långt under de gränsvärden som vi nätt och jämt uppfyller i dag.

– Det är till och med så att vi förmodligen kommer vara nära att uppfylla det som kallas för det nationella miljökvalitetsmålet. Det är ett miljökvalitetsmål för frisk luft. Riktigt så långt når vi kanske inte redan 2022 men vi kommer ligga däromkring, säger Jonas Eliason, trafikdirektör i Stockholm stad till Dagens Industri.

Rapporten kastar nytt ljus över miljözonsfrågan.

Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd och trafikpolitisk talesperson för S i Stockholms stad, har varit drivande i framtagande av rapporten och säger att ”många blev bleka om nosen” när de fick ta del av innehållet.