Nyheter

Klassiska punkthus med nya hyresbostäder förnyar Jordbro

Sex nya punkthus i kvarteret Kalvsvik på norra och södra sidan av Moränvägen i centrala Jordbro. Det rymmer allmännyttiga Haningebostäders sommaren 2018 inflyttningsklara hyreslägenheter i centrala Jordbro.

– I sin volym klassiska höga kvadratiska punkthus med sadeltak, säger ansvarige arkitekten Lis Kjaer på Larsson Arkitekter i Stockholm.

Bebyggelsen i södra Jordbro består mestadels av flerfamiljshus med hyresrätter byggda från 1950 till 1970-talet.

De nya punkthusen med sina 5-6 våningar och efterfrågade mindre lägenheter på ett till tre rum och kök kompletterar och bidrar till utvecklingen av centrala Jordbro.

Husen är uppförda med en stomme av betong som ger många fördelar. Med effektiv energiförbrukning, som gynnar inomhusakustik och skyddar mot trafikbuller.

– Arkitektoniskt är det en utmaning, vilket gjort att vi behandlat fasaderna med spår för att minska intrycket av prefabricering, påpekar Lis Kjaer.

Jordbros nya punkthus har grå, vita och på norra sidan av Moränvägen även varmt gula fasader.

– Det finns ganska många gula hus i området. Därför ville vi gärna i kompletteringen ta hänsyn till det.

Den kompletta betongstommen och de i fasaden spårade elementen är levererade av Sollebrunns Betongelement i Alingsås.

– Vi har tagit fram en standardlösning för att få en bra passform gällande de här spårade betongelementen. Det snabba montaget har ställt höga krav på våra leveranser. Men det har fungerat bra, säger projektledare Johan Ribbing på Sollebrunns Betongelement.

Terrazzo

Invändigt har trapphus och våningsplan terrazzogolv och vitmålade väggar.

Varje våningsplan har sex lägenheter där treorna i hörnen har vardagsrum med fönster i två väderstreck.

Alla lägenheter har öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum. Högst upp ligger några få lite större etagelägenheter, utformade som tvåor med ett extra sovrum en trappa upp.

Samtliga bostäder har balkong eller uteplats.

Byggprojektet startade med en av Haningebostäder utlyst entreprenadtävling. Med specifika krav på lägenhetsfördelning och storlekar.

– I detaljplanen var kravet drygt 100 lägenheter, men vi lyckades skapa 229 istället. Det var en utmaning att rita kommunala hyresbostäder med bra kvalitet och fylla dem med den här fördelningen.

Hög standard

Haningebostäder har valt en hög standard på material och exempelvis vitvaror. NCC har haft erfarna byggare på projektet. Sammantaget bidrar det här till ett lyckat slutresultat, tillägger arkitekt Lis Kjaer.

– Det gör att lägenheterna känns fräscha och fina med byggkvaliteter över förväntan!

FAKTA I KORTHET:

Nybyggnad flerbostadshus i Jordbro

Tidplan: januari 2017-augusti 2018

Byggherre: Haninge Bostäder AB

Totalentreprenör: NCC Sverige AB

Stomleverantör: Sollebrunns Betongelement AB

Arkitekt: Larsson Arkitekter i Stockholm AB

Kostnad: 299 mkr