Nyheter

”I stan utan min bil” arrangeras på söndag

Stockholmarna får nu möjlighet att uppleva hur staden kan se ut med färre bilar. På söndag den 16 september stängs biltrafiken av i Gamla stan och delar av city klockan 09.00–18.00.

Konceptet kallas I stan utan min bil och är en aktivitet som Stockholms stad arrangerar i samband med den Europeiska Trafikantveckan, för att inspirera till ett mer hållbart resande.

Syftet med I stan utan min bil är även att ge stockholmarna en uppfattning om hur deras stad skulle kunna se ut med färre bilar och reflektera över hur vi kan skapa en trivsammare stad.

Aktiviteter på Strömgatan och Mäster Samuelsgatan klockan 11.00–17.00
Det bjuds in till spännande aktiviteter och tävlingar för alla åldrar på Strömgatan och Mäster Samuelsgatan kl. 11.00–17.00. På Strömgatan kan besökarna till exempel gå en punkakurs, se världsmästare i BMX och skateboard, lyssna på panelsamtal om offentliga rum, få tips om stadsodling och möjlighet att samtala med stadens medarbetare. På Kungsträdgårdsgatan ges också besökarna möjligheten att provåka Nobinas självkörande buss. Den eldrivna bussen åker fram och tillbaka längs med Kungsträdgårdsgatan kl. 11.00–17.00.

På Mäster Samuelsgatan bjuder Stockholms stad i samarbete med AMF Fastigheter, Pembroke Real Estate och Vasakronan in till samtal om levande städer, matupplevelser med livemusik, cykelservice och yoga. Den som gillar att spela basket kan också passa på att gå förbi Norrlandsgatan.

Möte med stadens representanter
Representanter från staden är på plats hela dagen för att prata om satsningar på hållbara transportmedel och hur vi kan skapa ett trivsammare Stockholm.

På Strömgatan arrangeras panelsamtal klockan 13.00–14.00 med temat offentliga rum. Deltagare: Lorentz Tovatt (MP), ledamot i Stockholms trafiknämnd, Agneta Schill, landskapsarkitekt Stockholms stad, Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare KTH och Magnus Lindgren, Stiftelsen Tryggare Sverige.

På Mäster Samuelsgatan blir det samtal om levande städer och Stockholm citys utveckling klockan 14.00–15.00 med Stockholms stads trafikdirektör Jonas Eliasson och representanter från fastighetsägarna AMF Fastigheter, Pembroke Real Estate och Vasakronan.