Nyheter

Balkong och uteplats viktigast när Sveriges seniorer väljer bostad

Nio av tio svenskar över 55 år anser att balkongen/uteplatsen är viktigast när det ska välja bostad inför framtiden, enligt en ny undersökning som Inizio gjort på uppdrag av Riksbyggen. Nummer två på listan är tillgången till service i närområdet och nummer tre är att boendet ska vara lättskött och bekymmersfritt.

Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, beräknas Sveriges folkmängd passera 11 miljoner 2028 och antalet äldre kommer att öka markant. Gruppen som är 65 år och äldre kommer att vara 2,4 miljoner om drygt tio år. Ökad livslängd och förbättrad hälsa är naturligtvis glädjande, samtidigt som utvecklingen föder nya krav. Men hur vill den äldre delen av befolkningen bo? Vad är egentligen viktigast när Sveriges seniorer ska välja ny bostad?

Nu finns svaren – tack vare en unik undersökning bland svenskar över 55 år. Det är Riksbyggens seniorkoncept Bonum som tillsammans med undersökningsföretaget Inizio låtit 1 000 svenskar svara på frågor om hur de vill bo i framtiden.

Undersökningen visar att Sveriges äldre prioriterar ett bekymmersfritt boende med närhet till faciliteter och service – som ska vara tillgänglighetsanpassat och ha hiss. Återkommande hjälp med exempelvis städning eller handling rankas också högt i undersökningen.

Allra viktigast? Balkong eller uteplats.

– De här siffrorna bekräftar vad vi sett i tidigare mätningar. Detta är viktiga saker för många människor, och i takt med en växande andel äldres ökade krav och förväntningar kommer det att bli allt viktigare, säger Håkan Liljeblad på Riksbyggen, affärsutvecklare Boende för äldre på Riksbyggen.

Den första inflyttningen i ett Bonum seniorboende skedde i Brf Bryggan i Sundbyberg i januari 2012. Sex år senare flyttade en lycklig senior in i den tusende Bonum-lägenheten. Och många fler Bonum seniorboenden är på gång, det handlar om cirka 1 000 seniorbostadsrätter i 48 pågående eller planerade projekt.

– Behoven av fler bostäder för äldre accelereras av en åldrande befolkning. Med Bonum seniorboende har Riksbyggen utvecklat en boendeform som kombinerar trygghet och fokus på hållbarhet med att göra livet på äldre dagar lite enklare att leva, säger Håkan Liljeblad.

Det här är viktigast för seniorer när de ska välja ny bostad, enligt Inizio/Riksbyggen:

1. Balkong/uteplats: 93%
2. Faciliteter i området (tex livsmedelsbutik): 87%
3. Lättskött/bekymmersfritt: 83%
4. Tillgänglighetsanpassning: 78%
5. Hiss: 78%
6. Pris 78%
7. Återkommande hjälp (städning, handling): 61%