Nyheter

Kvarteret Björnen klart för inflyttning

Kvarteret Björnen vid Drottninggatan i centrala Stockholm är klart för inflyttning. Sedan 2013 har 80-talsbyggnaderna i Björnen genomgått omfattande ombyggnad och renovering och är Statens fastighetsverks största projekt någonsin.

– Investeringarna i Björnen är en del i förvaltningen av de fastighetskapital som svenska folket äger. De ombyggnader och renoveringar som har gjorts är kloka och långsiktiga investeringar för att bibehålla och utveckla fastigheternas värde, Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

Ombyggnaden av Björnen, där Regeringskansliet nu flyttar in, innefattar ny rumsindelning, nya entréer och ett nytt centralt placerat trapphus, helt nya tekniska installationer, tre påbyggnader med tre våningar och ett nytt gårdshus. Idag finns cirka 850 arbetsplatser samt mötesrum och personalrestaurang i Björnen.

– Målet har varit att skapa flexibla och funktionella kontor som uppfyller dagens arbetsmiljökrav. Vi vill utveckla området i Klara och bidra till en hållbar och attraktiv stadsmiljö, fortsätter Peter Wallin.

Statens fastighetsverk förvaltar elva kvarter som hyrs av regeringskansliet i centrala Stockholm. De första kontoren började användas på 1970-talet och flera av byggnaderna är i behov av renovering och underhåll.

Flera byggnader har redan renoverats: Centralposthuset, kvarteret Loen och nu senast kvarteret Björnen. I södra Klara kommer Statens fastighetsverk att fortsätta arbeta med upprustningsprojekt av olika fastigheter, närmast i tur är Rosenbad som beräknas vara klar 2021/2022.

Fakta om projektet:
Byggherre: Statens fastighetsverk
Arkitekt: White Arkitekter, BAU
Omfattning: Om- och påbyggnad av kvarteret Björnen där Adelcrantzka palatset från 1700-talet ligger insprängt. Projektet har bland annat omfattat rivning invändigt, grundförstärkning, viss rivning utvändigt, renovering invändigt, påbyggnad samt helt nytt värmesystem och nytt system för styr- och övervakning av ventilation.
Sedan starten har 3 000 personer arbetat i projektet som har haft en budget på närmare 2 miljarder kronor.

Foto: Anders Fredriksen