Nyheter

SigtunaHem stambyter och renoverar på Lyckostigen

MINI, MIDI eller MAXI? Tre nivåer som hyresgästerna väljer mellan när SigtunaHem renoverar sitt lägenhetsbestånd från 1950-, 60- och 70-talen. På Lyckostigen i Märsta är drygt 200 lägenheter klara.

– Det är renovering av framförallt avlopp och vattenledningar. Stambyte helt enkelt, säger projektledare Tom Nilsson, SigtunaHem.

Av allmännyttiga SigtunaHems 4 700 lägenheter har drygt 2 500 runt 50 år på nacken. Ofta är det fråga om miljonprogramslägenheter.

De flesta ligger i Tingvallaområdet, Valsta och centrala Märsta.
Arbetet med renovering, ombyggnad och modernisering startade 2015. Hösten 2018 är projektering fastlagd motsvarande cirka 200 renoverade lägenheter per år fram till 2020.

På Lyckostigen i Märsta började ombyggnaden av 203 lägenheter i början på november 2016. Det handlar om åtta hus från 1960-talet i ett renoveringsprojekt uppdelat på lika många etapper.
Slutbesiktningen av den sista etappen på Lyckostigen skedde första veckan i september 2018.

Tre nivåer
På Lyckostigen, som på alla andra ställen, har hyresgästerna fått välja mellan renoveringsnivåerna MINI, MIDI eller MAXI.

Åtgärderna som ingår i lägsta nivån MINI är obligatoriska och återkommer i alla tre renoveringspaketen. Det vill säga byte av rörstammar för vatten och avlopp, eller motsvarande alternativa åtgärder, nytt modernt badrum, blandare i kök och badrum samt ny el och ventilation i hela lägenheten.
MIDI-paketet plussar bland annat på med ett helt nytt kök, tapetsering och målning.
MAXI är i princip liktydigt med en helt nyproducerad, modern lägenhet med parkettgolv, placerad i en i äldre fastighet.

För en normaltrea på runt 70 kvadratmeter landar – efter förhandlingar med Hyresgästföreningen – MINI-paketets höjning av månadshyran på cirka 500 kronor.

– Det är meningen att du som hyresgäst ska ha råd att bo kvar, säger projektledare Tom Nilsson på Sigtuna Hem.
För MIDI och MAXI är motsvarande belopp drygt 1 000 respektive 2 000 kronor.

Asbest
Asbestsanering av kakel, klinker och golvmattor har varit en komplicerande omständighet i projektet. Vid inledande provtagningar påträffades exempelvis asbest i badrum i ett trapphus, men inte alls i andra badrum. Frågan uppstod om en detaljerad provtagning av ”varenda kakelbit” i projektet måste föregå renoveringen.

– Det där var lurigt. Vi valde att sanera allting som asbest, säger Tom Nilsson.
Under den etappvisa renoveringen på Lyckostigen har hyresgästerna evakuerats till andra lägenheter i SigtunaHems bestånd.

– Det har funkat riktigt bra!

FAKTA I KORTHET:
Renovering, ombyggnad flerbostadshus, Sigtuna
Tidplan: november 2016–september 2018
Byggherre: Sigtuna Hem
Generalentreprenör: Byggconstruct Uppsala AB
Arkitektskiss: Fokus Arkitekter AB
Kostnad: 80 mkr

Av Thomas Andersson