Nyheter

Stambyte innebär ansiktslyft i kvarteret Skeppet i Botkyrka

I Kvarteret Skeppet i Botkyrka inleddes i april i år stambyte i 108 hyresrättslägenheter. Lägenheterna förvaltas av Huddinge kommuns kommunala bostadsbolag Huge Bostäder. I maj 2019 räknar totalentreprenören Våtrumsteknik med att hela uppdraget är slutfört.

I Våtrumstekniks uppdrag ingår att rusta upp och byta stammar på Huges 108 lägenheter på Botkyrkavägen i Vårby. Samtliga lägenheter ligger i en stor fastighet, ett niovåningshus med sex lägenheter på varje våningsplan som byggdes i samband med miljonprogrammet. Våtrumsteknik byter samtliga vattenstammar, avloppsstammar och elledningar i byggnaden. Dessutom kompletteras fastighetens befintliga ventilation. Badrummen renoveras till en modern standardnivå.

Väggarna kaklas från golv till tak, golvklinker läggs och badrummen får nytt sanitetsporslin, handdukstork och eluttag. Även köken moderniseras, där installeras ettgreppsblandare, man förbereder för diskmaskin och installerar fläktkåpor. Entreprenaden delas in i två etapper med femtiofyra lägenheter i varje.

Möjlighet att välja till ett nytt kök
–Vi inledde arbetet med den först etappen i april i år och har nu kommit halvvägs med den första etappen. Vi börjar med badrummen i samtliga lägenheter, då har hyresgästerna tillgång till rinnande vatten i köket. Därefter påbörjar vi arbetet med köken så snart badrummen är klara. Tanken är att hyresgästerna ska kunna bo kvar under hela stambytestiden, säger Kjell Johansson, platschef för stambytet på Våtrumsteknik, som tidigare genomfört stambyten även på andra fastigheter i området.

Hyresgästerna har även möjlighet att välja om de vill få ett helt nytt kök i samband med renoveringen. I den första etappen har endast fyra hyresgäster valt att totalrenovera sina kök.

–Vi ser också över den traditionella frånluftsventilationen i fastigheten, vi genomför relining som tätar ventilationssystemets vertikala kanaler. Det bidrar till en effektivare ventilationslösning, säger Kjell Johansson.

Fakta Skeppet ett och tre, stambyte i flerbostadshus i Huddinge:
Byggherre: Huge Bostäder
Totalentreprenör: Våtrumsteknik i Skandinavien
Omfattning: Stambyte i 108 lägenheter
Byggkostnad: 35 miljoner kronor
Tidsram: Byggstart april 2018, beräknas stå klart maj 2019

Av Annika Wihlborg