Nyheter

Heltäckande ansiktslyft i kvarteret Skidföret i Hägersten

I Hägersten i södra Stockholm pågår ROT-renovering samt ombyggnad av lokaler till lägenheter i kvarteret Skidföret med fyrtiotvå hyresrättslägenheter. Utöver såväl interiör som exteriör totalrenovering byggs utrymmen på bottenplan som tidigare varit förråd, tvättstuga och liknande om till elva nya lägenheter med uteplats.

Kvarteret Skidföret, som stod klart 1947, är ett typiskt funkiskvarter omgivet av andra funkiskvarter i Hägerstensåsen, som i huvudsak byggdes på just fyrtiotalet. I kvarteret Skidföret ägnar sig totalentreprenören MZ Bygg bland annat åt tilläggsisolering och omputsning av fasaderna. Målsättningen är att de omputsade fasaderna ska påminna om det utseende husen hade när de stod klara 1947, dels för att bevara husens ursprungliga karaktär och dels för att de även fortsättningsvis ska harmonisera med de kringliggande kvarteren i Hägerstensåsen.

–Eftersom vi är en långsiktig hyresvärd och förvaltare så har vi har valt att genomföra en totalrenovering av fastigheterna. Vi siktar på att äga och förvalta dessa fastigheter i minst femtio år till, därför är det viktigt för oss att göra en gedigen satsning när vi väl väljer att renovera och modernisera. Vi har därför evakuerat samtliga boende i samband med att renoveringen pågår, säger Peter Sundvall, projektledare på HEBA, som äger och förvaltar fastigheterna på Glidgränd i Hägersten.

Nya lägenhetsförråd och upprustad lekplats
Utöver tilläggsisolering och omputsning av fasaderna har MZ Bygg även fått i uppdrag att montera nya fönster, riva och byta ut kök och badrum samt alla ytskikt samt att bygga en ny tvättstuga. I projektet ingår dessutom nya el- och VVS-stammar samt ett nytt ventilationssystem. I de befintliga lägenheterna har HEBA valt att installera FX-ventilation, medan de konverterade lägenheterna på bottenplan istället utrustas med FTX-ventilation. I projektet ingår även ett nybyggt hus med sedumtak på gården för avfallshantering och cykelförvaring samt nya lägenhetsförråd och nya lägenhetsdörrar. Dessutom rustas lekplatsen på den gemensamma gårdsytan upp.

HEBA och MZ Bygg har tidigare samarbetat i två andra ROT-renoveringsprojekt i Hägersten, kvarteret Lacktråden med fyrtiotvå totalrenoverade lägenheter samt kvarteret Skridskon, där man dels totalrenoverat femtio lägenheter och dels konverterade utrymmen i fastigheten som tidigare bland annat fungerat som förråd till nio nya lägenheter.

Nära samverkan under hela projekttiden
–Vi har under årens lopp fått till en fin samverkan som bygger på kontinuerlig dialog, såväl före som under projektet. Vi lägger mycket resurser på planering och projektering innan själva ROT-arbetet sätter igång.  Utöver projektbudgeten har vi även en ”riskpeng” med pengar som kan användas för oförutsedda projektkostnader. Nu har vi jobbat upp en viss rutin för den här typen av samverkansprojekt, vilket också innebär att vi blir allt bättre på att förutse projektkostnader. Jag tror starkt på att den här typen av samverkan blir en nödvändighet i framtidens byggbransch, säger Tobas Ziethén, vd och ägare på MZ Bygg.

En viktig ambition med renoveringssatsningen är, utöver att höja standarden för hyresgästerna, att minska kvarterets energiförbrukning. För HEBAs del handlar det om att ”nollställa” fastigheten med hjälp av förbättrat klimatskal, tilläggsisolerade vindsutrymmen, ventilationsåtgärder och mycket annat. Målsättningen är åtgärderna sammantaget ska generera en uppemot fyrtio procent minskad energiförbrukning i kvarteret. De nybyggda lägenheterna som byggs på entréplan får boytor på mellan 35 och 50 kvadratmeter.

–Vi strävar alltid efter att ytoptimera våra fastigheter i samband med ROT-renoveringar. En viktig ambition från politikerna i Stockholms stad är att öka antalet hyresrättslägenheter runtom i staden. Det känns bra att kunna bidra till den ambitionen, säger Peter Sundvall.

Renoveringsarbetet inleddes i januari 2018 och ett drygt år senare, i februari 2019, räknar man med att kunna färdigställa projektets andra etapp.

Fakta: Kvarteret Skidföret, renovering och nybyggnation av lägenheter i Hägersten
Byggherre: HEBA
Totalentreprenör: MZ Bygg
Omfattning: Totalrenovering av 42 lägenheter samt byggnation av 11 nya lägenheter.
Tidsram: Byggstart för första etappen i januari 2018, andra och sista etappen beräknas stå klar i februari 2019.

Text: Annika Wihlborg

På bilden:
Tobas Ziethén, vd och ägare på MZ Bygg samt Peter Sundvall, projektledare på HEBA.
Foto: Peter Nordahl