Nyheter

Svanenmärkta villor med äganderätt byggs i Ältadalen

I Norra Ältadalen i stadsdelen Älta i Nacka planerar Bonava att bygga flera kvarter 220 nya bostäder. Det blir en blandning av villor, kedjehus och radhus, vilket ger goda förutsättningar för att Ältadalen ska bli en varierad stadsdel. Ett delprojekt består av sexton villor med äganderätt. Villorna står klara för inflyttning vintern 2018.

Ältadalen ligger i den sydligaste delen av Nacka, mellan Storkällans kyrkogård och Erstaviksvägen. Genom området går en stor rullstensås, som fram till 1970-talet användes som grustäkt. I området planeras, utöver de drygt 220 nya bostäderna, även förskola, äldreboende och parkområden. Tanken är att det ska bli ett område som attraherar många barnfamiljer.

Tomter som anpassats till omgivande natur
I en etapp som står inflyttningsklar i vinter bygger Bonava villor med äganderätt. Samtliga villor är Svanenmärkta och har boytor på mellan 139 och 158 kvadratmeter. Villorna och hela Ältadalen är omgivet av skogsområden och uteplatserna har anpassats till den kuperade naturen i området. Villorna ligger i kvarteret Vitboken, som ska bli ett familjevänligt kvarter med gott om utrymme för växande familjer.

–Villorna i Ältadalen har vit träpanel, generöst tilltagna fönster och platta vinklade tak. På baksidan har varje villa dels ett trädäck och dels en liten trädgård, säger Jan-Christer Ahlbeck, arkitekt på Villa Arkitektur i Sölvesborg och ansvarig för villornas arkitektoniska utformning.

Fakta: Norra Ältadalen, nybyggnad av enbostadshus i Älta, etapp 2
Byggherre: Bonava
Arkitekt: Villa Arkitektur i Sölvesborg
Omfattning: 16 villor med äganderätt
Byggentreprenör: Bonava
Tidsram: Byggstart maj 2018, inflyttningen startar vintern 2018

Bild: Bonava

Text: Annika Wihlborg