Nyheter

SL-skandalen växer: Politiker kräver svar av SL om leasingaffärerna

Nu kräver fler politiker inom Stockholms läns landsting svar från SL om de uppgifter som SvD har publicerat om SL:s leasingaffärer i USA.

– Det är en skandal och risken är uppenbar att våra pengar har gått till skatteparadis, säger Gunilla Roxby Cromvall (VP) som suttit i SL:s styrelse  till SvD.

Trots att Gunilla Roxby Cromvall suttit i SL:s styrelse i tolv år är de uppgifter som SvD har hittat om affärerna i USA okända för henne.

Jag reagerar starkt på att vi inte har fått någon information om hur avtalet är skrivet och meds vilka parter. Det här måste vi gå till botten med, fortsätter hon.

Bland annat är det uppgifterna om att en högt uppsatt tjänsteman på SL som försökte få mer information om de så kallade US-leasarna hade blivit uppringd och åthutad av en extern konsult att inte gå vidare med saken.

– Man borde överhuvudtaget inte ingå sådana komplicerade affärsuppgörelser och vi tycker att de US-leasar som finns kvar borde avvecklas, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd till Svd.

Alkurdi påpekar vidare att Socialdemokraterna i SLL redan 2010 tog upp frågan om att avsluta samtliga US-leasar.

Bakgrunden är de transaktioner där tågen hyrdes ut och sedan hyrdes tillbaka i flera led i ett avancerat skatteupplägg med syftet att kringå skatt. Affärsmodellen går allmänt under benämningen ”lease-lease-back” och har använts av andra landsting men har mött kraftig kritik.

Sekretessen som dessa avtal omgärdas av är anmärkningsvärd då det rör sig om ett offentligt ägt bolag.

Katarina Olsson, professor i civilrätt vid Lunds universitet, säger till Svd att:

– Det låter som ett skatteupplägg. Det faktum att motparten heter ”US trust” behöver inte betyda att det är en amerikansk trust. Den kan vara upprättad i ett skatteparadis, det är inte ovanligt i den här typen av skatteupplägg.