Nyheter

Klart med Nacka kommuns stadsbyggnadsutmärkelse

Ett vitputsat flerbostadshus i Eknäs är vinnare av Stadsbyggnadsutmärkelsen 2017. Vinnaren hyllades vid en ceremoni i Nacka stadshus i dag, tisdag.

Tio kandidater gjorde upp om utmärkelsen som för första gången röstats fram av Nackaborna själva. Det var spännande in i det sista och omröstningen har väckt stort engagemang.

– Jag är jätteglad att just det här fina huset korades till vinnare. Stadsbyggnadsutmärkelsen är ett sätt för kommunen att lyfta ett engagemang i att skapa byggnader med hög kvalitet och genomtänkt arkitektur som berikar sin omgivning, säger Nackas stadsarkitekt Nina Åman.

Diplom och specialtillverkad plakett
Det vinnande huset är ritat av Daniel Rammeskov från Ramme fastigheter AB som tillsammans med kollegan Johnny Strömberg tog emot diplom och en specialtillverkad plakett som kan fästas på husfasaden.

– Vad roligt, speciellt då det var så många andra fina bidrag i konkurrens! Den här byggnaden skiljer sig lite från andra byggnader vi uppfört i Nacka. Fastigheten krävde en modern stil och det var en utmaning att skapa ett hem som passade in i miljön. Som liten utvecklare är det väldig viktigt att kunder och omgivning är nöjda, så vi är jätteglada för utmärkelsen, säger arkitekt Daniel Rammeskov.

”Inbäddat i trädgårdsgrönska”
Stadsbyggnadsutmärkelsen delades ut i Nacka stadshus av miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Cathrin Bergenstråhle (M) som läste upp vinstmotiveringen.

”Ett fint exempel på ett småskaligt flerbostadshus. Sluten fasad mot gatan i norr och en öppen, inbjudande gårdssida med altaner mot söder. Huset är inbäddat i trädgårdsgrönska med skyddade altaner. Byggnaden är inspirerad av klassisk arkitektur med dess lätthet i vertikala fönster och en flygande takfot.”

Bild: Nacka kommun