Nyheter

Taxiföretaget Bzzt protesterar mot att de inte klassas som taxi

På torsdagen bröt taxiföretaget Bzzt medvetet mot lagen genom att köra i bussfilen. Detta som en protest mot att deras poddar inte klassas som taxi i lagens mening, skriver mitti.se.

– Vi vill ha lika eller bättre villkor än fossiltaxi, säger företagets vd Sven Wolf till mitti.se.

Det var förra sommaren som Bzzt startade sin verksamhet i Stockholm. Trehjuliga och eldrivna poddtaxi-fordon som kör i de centrala delarna av Stockholm. Övriga taxibilar får köra i bussfilen för att snabbare komma men Bzzt eldrivna fordon tvingas välja den vanliga bilfilen.tvingas poddtaxin välja den vanliga bilfilen.

Anledningen är att poddtaxin klassas som EU-moped medan en taxi enligt lagtexten alltid är en personbil eller lätt lastbil.

– Mellan tummen och pekfingret handlar det om att korta restiden med en tredjedel i rusningstrafik om vi fick köra i bussfilen, fortsätter Bzzt vd Sven Wolf till mitti.se.

Under torsdagen genomförde man en protest med att köra i bussfilen.

Stockholms trafikborgarråd, Daniel Helldén (MP), menar att frågan egentligen ligger på Transportstyrelsens bord.

– Det är Transportstyrelsen som sätter upp regelverket kring vad som klassas som taxi, och i dag är poddtaxi inte klassat som taxi, säger Daniel Helldén.

Daniel Helldén understryker att det är kollektivtrafikens bussar som ska prioriteras.

Det är så otroligt många resenärer som åker buss så det är viktigt att de kommer fram och att taxi och andra fordon inte bromsar upp bussarna, säger Helldén till mitti.se.

– Jag har faktiskt inte hört om problemet tidigare. Jag kommer att titta på det här lite mer konkret men det är främst en fråga för Transportstyrelsen.