Nyheter

Första installationen av ReCap Modulers miljövänliga tvättmodul på plats

ExeoTechs senaste investering ReCap Moduler i vilket ExeoTech idag äger cirka 10 %, invigde i fredags under högtidliga former den första installationen av bolagets miljövänliga tvättmodul hos Telge Bostäder, Södertäljes kommunala bostadsbolag.

Den miljövänliga tvättmodulen är utrustad med 2 tvättmaskiner och dimensionerad för 25 till 30 hushåll och baseras på ett samarbete mellan Miele, SWATAB och ReCap. SWATAB:s unika och patenterade teknik med avjoniserat vatten, som bl.a. blev utnämnt till Climate Solver 2017 av Världsnaturfonden, innebär att man tvättar i kallt vatten, utan tvättmedel. Fördelarna är bl.a. att tvätten går fortare, kräver mindre vatten och mindre energi eftersom vattnet inte behöver värmas upp.

Därtill håller tvättmaskinerna längre eftersom de inte utsätts för kemikalier. Därtill består ReCaps moduler av återvunnen plasts och träfiber. Komponenterna mals ner till granulat som smälts och strängsprutas till plank. Materialegenskaperna är som träets och det bearbetas, sågas och skruvas på samma sätt som trä. Livslängden är överlägsen trämaterial eftersom materialet inte ruttnar, inte behöver målas och är lätt att tvätta av. Därför kan 25 års garanti lämnas mot röta.

ReCap har i år sålt moduler till ett värde om cirka 4 MSEK och har per idag utestående offerter om cirka 85 MSEK varav en stor andel avser tvätt moduler med ett ordinarie listpris på cirka 1,2 MSEK.

Entreprenören och operativt ansvarige på ReCap Moduler Hans Ericsson säger i en kommentar

– Vi har framgångsrikt påbörjat kommersialiseringen av våra produkter, bostadsmoduler och tvätt moduler. Ett stort antal bostadsbolag har visat stort intresse för framförallt vår tvättmodul och jag hoppas nu att i och med att den första kommersiella installationen nu är på plats hos Telge Bostäder att vi relativt snabbt kan omvandla utestående offerter och förfrågningar till konkreta order. Redan denna vecka har vi inbokat demonstrationer och utbildning på SWATAB:s tekniklösning med bostadsbolag.

Bild: ReCap Moduler