Nyheter

Sthlm 01 – nytt landmärke i Stockholm med unik utsikt

Stockholm kommer att få ett nytt landmärke när Sthlm 01, som är en del i Skanskas nya kontorsprojekt Sthlm New Creative Business Spaces, står färdigt. Den 27 våningar höga byggnaden signalerar en ny epok för huvudstaden där coworking har en självklar plats och kreativitet är ett viktigt värdeord.

Sthlm 01 kommer att utgöra en självklar entré till Stockholm vid Hammarby sjöstad. Skanskas nya kontorshub består av ca 100 000 kvadratmeter kontorsyta fördelat på 7 huskroppar där Sthlm 01 kommer att vara den mest iögonfallande byggnaden. Delar av kontorshuben består av Sthlm Seaside och Sthlm 03 som redan är färdigbyggda och hyresgästerna har också tagit plats i kontorslokalerna Nu återstår att färdigställa de påbörjade etapperna Sthlm 01 samt Sthlm 04. Näst på tur är Sthlm 02 följt av Sthlm 05 och 06. I Sthlm 02 förbereds nu även för en ny tunnelbaneuppgång. Projektet markanvisades 2011 då Skanska började bygga bostäder och kontor i Fredriksdal.

Till sin hjälp att förverkliga projektet Sthlm 01 har Skanska samarbetat med arkitekter på Sauerbruch Huttons samt Bau arkitektkontor. Förväntningarna på projektet har varit höga från Stockholms stad och engagemanget har också varit mycket stort. Efterfrågan på just kontorslokaler är för närvarande stor och marknaden god. Det är inte helt lätt att få tillstånd att bygga höga byggnader i Stockholm men Sthlm 01 har välkomnats med öppna armar ifrån Stockholm Stad.

– Det är svårt att hitta mark i innerstan och genom att bygga en hög byggnad får man ut mer kontorsyta på ett mindre footprint. Dessutom kommer det här bli en spektakulär byggnad som är dekorativ för silhuetten. Byggnaden kommer att bli en symbol för det kreativa Söder, menar Magnus Hellsten, byggherre och ansvarig för projektet på Skanska.

– Vi har utvecklat byggnaden för att nå mål hos såväl beställare som hos staden. Själva formen kommer från att vi vill kreera så mycket fasadyta som möjligt. Det mest fantastiska med tornet är utsikten och vi vill ge så många som möjligt chansen att uppleva den och dra fördel av den varje dag när de är på jobbet, säger arkitekten Lina Lahiri på Sauerbruch Hutton.

De tre vingarna i byggnaden kan fungera ihop och anpassas till en hyresgäst eller delas upp i både två och tre enheter. Installationer är kompakt packade i kärnan vilket resulterat i att de moderna kontorslokalerna är flexibla att användas som hyresgästerna önskar. Fönstren går till tak för maximalt ljusinsläpp vilket också förhöjer upplevelsen av den fantastiska utsikten. Att bygga hållbart även för framtiden är något man på Skanska värnar om och Magnus Hellsten understryker att det är viktigt ”att ge något tillbaka till staden” i varje projekt. I det här fallet lyfter man och blåser liv i ett tidigare industriområde toppat med en skybar högst upp i Sthlm 01.

– Det kommer att finnas en skybar med restaurang samt café i entréplanet som är öppen för allmänheten. Även caféer, butiker och restauranger i kommande etapper. Det här kommer bli ett område med liv och rörelse alla tider på dygnet. Vi bygger inte bara kontor utan utvecklar och moderniserar också ett område av Stockholm och det med största respekt, avslutar Magnus Hellsten.

Bildtext: Fasaden är en elementfasad. Den består av tre färgfamiljer: en vit, en blå och en röd med tre färger i varje familj. Färgen är keramisk färg bränd in i glaset i en fabrik i Litauen. Arkitekt Lina Lahiri förklarar att det är svårt att få till exakt rätt färg i denna process och att det tar tid men när man väl lyckats blir brilliant och är extremt tåligt. Ramarna består av extraherad aluminium som dels är lackad i ”ljust svart” och delvis också anodiserad i en gyllene ton.

Fakta:
Sthlm 01, Sthlm New Creative Business Spaces, Hammarby Sjöstad
Byggherre: Skanska Fastigheter Stockholm AB
Arkitekt: Sauerbruch Hutton & Bau
Byggstart: januari 2017
Färdigt: augusti 2020
Höjd: 102
För mer info gå in på: www.sthlmnew.com