Nyheter

Gratis taxi till Sjöstan

Natten mot lördag 8 december startar en gratis taxitjänst mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad. Det är ett unikt projekt som innebär att en taxi trafikerar sträckan nattetid, varje fredag-lördag och lördag-söndag. Projektet är ett samarbete mellan Taxi Stockholm, Europeiska Motor/Toyota och ElectriCITY/Hammarby Sjöstad 2.0.

– Vi vill undersöka intresset för en sån här tjänst. Vi ser taxi som en nödvändig del av kollektivtrafiken om man bekvämt ska kunna välja bort egen bil. Nya tjänster som är anpassade efter stockholmarnas behov blir allt viktigare för en trygg och hållbar stad. Som stockholmarnas taxibolag arbetar vi för att vara ledande på det området, säger Gökay Akyüz, operativ chef på Taxi Stockholm.

Testperioden är två månader, från 8 december till och med söndag 27 januari. Konkret innebär det att en taxibil åker fram och tillbaka, utan några speciella avgångstider och utan stopp på vägen, mellan kl. 01.30 och 04.30 varje helg, natten till lördag och söndag. En shuttletjänst, helt enkelt.

De fasta hållplatserna för taxin är torget vid Gullmarsplan och utanför MAX-restaurangen i Sickla Kaj. En resa som tar cirka sju minuter enkel väg.

– Det här är tider då tvärbanan slutat gå och då många väljer att gå från tunnelbanan via mörka och ensliga passager. Vi tror därför att shuttletjänsten kan vara ett bra alternativ för många sjöstadsbor på väg hem i nattmörkret. Det här är dessutom en tjänst som ligger helt i linje med vårt pågående projekt ”Snyggt och tryggt” som vi bedriver i Hammarby Sjöstad, säger Jörgen Lööf VD på ElectriCITY.

Testbilen kommer att förses med tydliga dekaler så att den är lätt att identifiera. Inledningsvis kommer det även att finnas en taxivärd på plats för att svara på frågor och vägleda allmänheten vid Gullmarsplan.

Bilen är en Toyota Proace Verso, en större taxi med plats för sju passagerare. Bilen går på HVO-bränsle, det vill säga diesel som tillverkas till 100% av förnybara råvaror och som inte släpper ut ny koldioxid i atmosfären. En miljövänlig taxi med andra ord.

– Från Toyotas sida är det här ett spännande och exklusivt projekt. Vi satsar mycket på olika modeller av miljöbilar, och det naturligtvis intressant att se hur en av våra större modeller fungerar i den här rollen, både rent praktiskt och som miljöbil, säger Juha Ahonen, försäljningschef för företagsbilar på Europeiska Motor.

Om testet faller väl ut kan det här bli en permanent shuttletjänst. Och då inte bara i Sjöstan utan även i andra delar av Stockholm. Prismodellerna eller prissättningen för en permanent tjänst är inte fastställd, men det kommer definitivt att bli billigare än att ta en vanlig taxi. Snarare kommer kostnaden för shuttletjänsten att vara jämförbar med priset för en enkel bussbiljett.