Nyheter

Nya söderhov – nytt bostadsområde med 1000 bostäder

Nu drar planarbetet igång för nya Söderhov i arrenaområdet vid Globen. Idag är marken där Söderstadion låg en rivningstomt. Hovet kommer att rivas när Globen har renoverats och det ska bli ett nytt bostadsområde – Nya Söderhov.

Området är en del av Söderstaden som ska länka samman Hammarby sjöstad, Årsta, Enskede, Blåsut och Södermalm. Med förslaget ”Söderhov” vann Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt vann markanvisningen förra hösten med förslaget ”Söderhov”. Arkitekter är är White och Kjellander Sjöberg.

Förslaget innehåller 800–1 000 bostäder, kontor och service. Under Hovet kommer två träningsrinkar för ishockey att byggas under jorden. De ska i första hand vara tillgängliga för de lag som tränar på Hovet idag. I markplan finns förslag på saluhall, restauranger och musikscen. Ovanpå blir det bostäder.

– Det blir kontor utmed Nynäsvägen längs hela tomten, och bostäder innanför det, säger Mats Viker, vd för SGA Fastigheter till mitti.se.

– Går det igenom är tanken att renoveringen av Globen sker 2019-2021. När den är klar kan vi flytta in ishockeyn till Globen hösten 2021 och då kan vi riva Hovet i början av 2022. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats innan dess, fortsätter Mats Viker.

Om allt går enligt plan kan Söderhov börja byggas 2022-2023.

Stadsbyggnadsnämnden beslutar om start-PM på fredag, vilket innebär att planarbetet för området påbörjas. Samråd planeras till nästa höst.