Nyheter

Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet expanderar

Ångströmlaboratoriet som hyser tekniska och naturvetenskapliga institutioner byggs nu ut med etapp 4. Den omfattar två nya hus som dockas till de befintliga, samt ombyggnad i befintliga lokaler och förbättring av markanläggningen.

De tekniska institutionerna och flera av de naturvetenskapliga flyttade på 1990-talet samman i det då nyuppförda Ångströmlaboratoriet. Det innehåller kontor, undervisningslokaler och laboratorier. En välkänd resurs är renrummet där bland annat solcellsforskning utförs. Ångströmlaboratoriet håller sig mycket väl framme inom energi- och materialområdena.

Tre delar
– Det aktuella projektet består av tre delar, berättar Fredrik Kronqvist, projektområdeschef hos byggherren Akademiska Hus. Det mindre hus 9 ska användas för en expansion av institutioner som redan håller till i Ångströmlaboratoriet, framförallt fysik. Till det större hus 10 kommer IT-institutionen, som nu har sina lokaler på ITC-området i före detta regementet, att flytta. Dessutom blir det studentservice, reception och bibliotek samt undervisningslokaler, för samtliga institutioner, i allt från grupprum till en aula som rymmer 320 personer. Totalt blir det 1400 läsplatser i huset.

– Vad gäller hela Ångströmlaboratoriet kommer ansiktet utåt att förändras, fortsätter Fredrik Kronqvist. Besökarna kommer att mötas av grön parkmark, ett entrétorg och 3200 cykelplatser i stället för som idag en asfalterad parkering för 350 bilar. Det stora hus 10 kommer att ha tre likvärdiga entréer.

NCC Sverige
Byggentreprenör är NCC Sverige AB. Projektet genomförs med ett samverkansupplägg. NCC:s roll är att vara generalentreprenör med projekteringsmedverkan. Beställaren Akademiska Hus handlar själva upp projekteringsledare och konsulter för de olika disciplinerna.

Byggproduktionen pågår under fyra år och de nya byggnaderna omfattar 8000 respektive 23000 kvadratmeter. Båda dessa ska dockas till de gamla byggnaderna.

– En del av de befintliga installationerna för vatten, el med mera låg i vägen för nybyggnaderna. Det tog drygt ett halvår att lägga om dessa installationer med nya dragningar och koppla in dessa till befintliga delar, berättar Henrik Roos, platschef hos NCC. En utmaning som vi haft och även i fortsättningen kommer att ha är att bygga utan att påverka den dagliga verksamheten i Ångströmlaboratoriet, som är känslig för buller, vibrationer, damm med mera. Här har vi nära dialog med brukaren för att klara detta.

Hus 9 – som är det mindre av nybyggnationerna – platsgjuts och får bärande ytterväggar. Hus 10 har gjuten bottenplatta, men byggs i övrigt med prefab. Det mindre huset får en exteriör med samma utseende som de befintliga byggnaderna. Det större huset blir helt annorlunda, med stora glaspartier och huvudentréer till de nya delarna.

– Hela projektet är komplext där vi driver tre delprojekt parallellt. Det finns dock en gemensam projektledning vilket möjliggör många synergier i form av omfattande effektiviseringar och samordningsvinster, avslutar Henrik Roos.

Dynamiskt glas
Glasleverantör till den aktuella utbyggnaden är ChromoGenics AB som är teknologiledande när det handlar om dynamiska fönster- och fasadglas. Leveransen är särskilt glädjande för företaget och intressant i sammanhanget eftersom teknologin har utvecklats just vid Ångströmlaboratoriet och ChromoGenics är ett avknoppningsföretag härifrån.

– Tillbyggnaderna var ursprungligen ritade med utvändiga styrda markiser som solskydd, berättar Jerker Lundgren, vd för ChromoGenics. Efter att man valt våra dynamiska glas till alla fasader som behöver solskydd, är markiser onödiga och man vinner flera fördelar.

Leveransen omfattar 685 kvadratmeter med ChromoGenics produkt ConverLight™ Dynamic 65. I glasens mörkaste läge stoppas upp till 90 procent av inträngande solvärme. Precis som hos företagets övriga produkter påverkas inte utsikten inifrån och glaset isolerar extremt bra. U-värdet är 0,5. Produkterna isolerar också bra mot buller.

ChromoGenics nyaste produkt ConverLight™ Paragon har U-värde 0,33. ChromoGenics produkter minskar behovet av uppvärmning vintertid och behovet av komfortkyla sommartid. Företagets ledande teknologi hjälper därmed fastighetsägare att uppnå energisparmål, underlätta miljöcertifiering, god komfort och minska livscykelkostnader.

FAKTA
Ångströmlaboratoriet
Till- och ombyggnad vid Uppsala universitet
Tidplan: mars 2018–mars 2022
Byggherre: Akademiska Hus AB
Generalentreprenör: NCC Sverige AB
Arkitekt: Tema Arkitekter
Kostnad (totalt): ca 1,2 miljarder kronor

Bilden:
Nu pågår den södra tillbyggnaden som får samma arkitektoniska utförande som befintliga delar av Ångströmlaboratoriet.
Foto: Kjell-Arne Larsson