Nyheter

Hotel Gamla Stan återöppnar i ny kostym

Efter en tids omfattande renovering välkomnar nu Hotel Gamla Stan de första gästerna till ett inbjudande, charmigt och personligt hotell. Inrymt i tre unika byggnader på Skeppsbron 22, med delar daterade från 1600-talet, presenterar hotellet 81 inbjudande rum med tidstypiska detaljer från 1600-talet till nutid. Hotellet har nu även frukostrestaurang och ett spa med nordiskt tema i regi av Sparadiset.
På Skeppsbron 22 i Gamla Stan, mittemot Skeppsholmen, öppnar nu Hotel Gamla Stan upp dörrarna till ett nytt elegant och bekvämt hotell med mycket värme och påtaglig charm.
Med utsikt över Strömmen och Skeppsholmen, kullerstensgränder, mysiga butiker och
Gamla Stans takåsar är läget oslagbart. Lägg därtill närheten till stadens sevärdheter, nöjen och shopping för hotellets gäster och besökare.
– Med det fantastiska läget är Hotel Gamla Stan hittills vårt mest strategiskt placerade hotell och ytterligare ett komplement i Gamla Stans utbud. Runt hörnet finns allt inom räckhåll. Vi har satsat på att bevara det gamla och historiska och samtidigt gjort det modernt och bekvämt. Här ska våra gäster trivas och de får möjligheten att vid nästa besök upptäcka ett nytt charmigt rum säger, Martin Hosseini, ägare och grundare Vi Invest.
Nutid och historia möts
För interiör, ritning och idé till den omfattande ombyggnationen av hotellet, med sina tidigare 67 rum, står hotell- och fastighetsägaren Vi Invest. Hotellet ligger i Hobelinska huset och består av tre långsmala grönmarkerade byggnader uppförda från mitten av 1600-talet till sent 1800-tal.
Hotellet erbjuder idag 81 rum i sju olika kategorier och storlekar. Enkelrum från 8-14 kvadratmeter, dubbelrum från 15-18 kvadratmeter, delux-rum på 18 kvadratmeter och premium-rum från 22 kvadratmeter – alla med sin individuella charm och tidstypiska attribut. Hotellet är byggt i etage med sju våningar i ena byggnaden och fem våningar i de andra. De 1600- och 1700-talsdelar som möter Gamla Stans gränder har charmiga snedtak och lägre takhöjd, medan 1800-talsbyggnaden, som är belägen mot Skeppsbron, har generös takhöjd och stora fönster med utsikt över Strömmen, Skeppsholmen och Saltsjön.
Originaldetaljer som vackra trätak, stuckaturer, en smidestrappa och Stockholms stadsmur med vackra originalmålningar, återfinns i byggnaden och har bevarats. Samtidigt har byggnaden moderniserats för att erbjuda en hotellupplevelse utöver det vanliga i Stockholms äldsta kvarter.
Interiören är egendesignad och erbjuder bland annat exklusiva tapeter, textilier i sammet och mjuka heltäckningsmattor. Den genomgående färgskalan går i mörkt blått, turkost, rött och guld och harmoniserar med de specialdesignade möblerna för en varm, ombonad och exklusiv känsla. Badrummen är tidlösa med ljust marmorkakel, samtliga utrustade med dusch och härliga badrumsprodukter från Rituals. Sängarna med hög komfort är från svenska DPJ Interiör.
– Det har varit roligt och lärorikt projekt. Det är en utmaning att bygga om så gamla fastigheter, som har byggts om många gånger om innan vi tog över 2013. Vi har rivit lager på lager och knackat fram det gamla varsamt. Vi har prioriterat tillgängligheten genom installation av en modern hiss i industriell stil, som bryter av mot arkitekturen, i ljusgården och som länkar ihop våningar och rum. Vi har lyckats skapa en tidlös och smakfull interiör där det nutida moderna och diskret exklusivitet möter historien, som gör sig påmind i hela hotellet, avslutar Nicke Bergström, samordnare Vi Invest och projektledare Hotel Gamla Stan.
På hotellets entréplan ligger Sparadiset Gamla Stan. Den rofyllda miljön, behandlingsrummen och hotellets gym är inspirerat av Norden, den svenska skogen och det nordiska norrskenet. Sparadiset erbjuder traditionella spa-behandlingar (massage, ansiktsbehandlingar, fotvård och duo-behandlingar) med produkter från Dr. Gross, Voya samt Sparadisets egna ekologiska, handgjorda spa-produkter till såväl hotellgäster som besökare utifrån. Husets källare har byggts om till en mysig frukostrestaurang och erbjuder en väl tilltagen frukostbuffé med varma och kalla rätter. Här finns planer att, på sikt, även göra en trivsam bar.
Fakta om Hotel Gamla Stan
81 rum
SPA
Frukostrestaurang
Centralt läge
Tillgänglighetsanpassat
Renoverat 2018
7 våningar
Rumskategorier
Single Economy
Single
Queen
Double
Twin
Deluxe
Premium Water View
Historik
Byggnaden på Skeppsbron 22 i Gamla Stan, Stockholm, heter Hobelinska huset (The Hobelin House) men kallas även Sundströmska huset. Hobelinska huset är uppkallat efter handelsmannen Johan Paul Hobelin och uppfördes 1670, baserat på den kända arkitekten Nicodemus Tessins ritningar. 1767 renoverades byggnaden enligt tidens mode av den dåvarande ägaren Eric Osterman, som var köpman och järnhandlare.
Ytterligare ett hundra år senare gjordes en totalrenovering som förändrade husets utseende helt av arkitekt Johan Fredrik Åbom. 1924 gjordes den sista ombyggnaden och det Hobelinska huset fick sitt nuvarande utseende. År 1909 flyttade Nyman & Schultz in i byggnaden som de första hyresgästerna.
När hotell- och fastighetsbolaget Vi Invest tog över 2013 var Hobelinska huset ett hostel. Vi Invest gjorde en enklare renovering för att bedriva hotellverksamhet och Hotel Gamla Stan fick 67 rum. I oktober 2017 stängdes hotellet för den omfattande totalrenoveringen.
Bild: Hotel Gamla Stan