Nyheter

Algoritmer spar tid och säkrar bättre kvalitet i byggbranschen

Självtänkande mjukvara som vid ändrade förutsättningar själv reglerar inomhusklimatet. Blixtsnabb sammanställning av tvingande villkor i ett lika tjockt som snårigt anbudsdokument.
– Det kommer upp på ett par sekunder!
Det förklarar Stefan Stigendal – algoritmtränare och expert på digitalisering – för Stordåhd Kommunikation efter ett frukostseminarium om algoritmer på tisdagen på Ramboll Swedens kontor på Södermalm i Stockholm.
Rambolls digitaliseringsexpert Stefan Stigendal liknar en algoritm vid ett ”recept” eller beskriver den som en ”uppsättning instruktioner”.
Det handlar om volym, mix och delning av ingredienser för att nå målet – eller om man så vill; ”den perfekta sockerkakan”.
– Algoritmerna har funnits sedan 1950- och 60-talen. Det har bara inte funnits tillräckligt med datorkraft och information, data, för att verkligen använda dem, tillägger han.
Idag är algoritm som digitalt verktyg på god väg in även i byggbranschen.
– Ja, det börjar komma. Det är framförallt de stora mjukvarutillverkarna som implementerar det här.
På frukostseminariet illustrerar Stefan Stigendal med hur Ramboll som teknik- och konsultföretaget inom infrastruktur och samhällsbyggnad använder algoritmer – exempelvis i samband med anbudsförfrågan.
Att i omfattande dokument analysera, inte minst juridiskt, sådant som tvingande anbudsvillkor och ansvarsfrågor är för ett företag som Ramboll ofta ett tidsödande och arbetskrävande moment.
Men likväl ett nödvändigt förarbete innan beslut om ett anbud överhuvudtaget ska lämnas och hur det i så fall ska formuleras.
En för ändamålet ”upptränad” algoritm gör numera hela jobbet på ett ögonblick.
– Du får upp 10 punkter. Det här måste du enligt anbudsförfrågan göra.
På motsvarande sätt markerar Rambolls algoritm risk i samband med exempelvis formuleringar om ansvarsvillkor.
– Då kommer det upp i rött. Det här kan vi inte ta!
Det här är bara ett bland i dagsläget många användningsområden för algoritmer i byggbranschen som helhet, påpekar Rambolls digitaliseringsexpert Stefan Stigendal.
Hit hör exempelvis också styrsystem för ventilation och VVS. Eller algoritmer som i samband med laserskanning från bild identifierar rör och ventilationsutrymmen som överförda objekt på en Revit-ritning.
– Det handlar framförallt om tidsvinster och kvalitetsförbättring!