Nyheter

Konstverk ska göra skolväg tryggare

Barn, ungdomar och seniorer i Fagersjö har skapat självporträtt och illustrationer som de förknippar med sitt område. Dessa illustrationer har sammanställts i två stora kollage som monteras på väggarna i en gångtunnel för att göra den trevligare och tryggare.

På uppdrag av Farsta stadsdelsförvaltning har kulturskolans verksamhet Unga Berättar handlett deltagare i olika workshopgrupper från förskola, skola, fritidsverksamhet och seniorgrupper. Med hjälp av iPads har alla deltagare kunnat skapa självporträtt eller illustrerat saker de förknippar med området. I det färdiga färgglada verket syns bland annat regnbågar, bollspel, en djembetrumma, hundar och flera mangainspirerade ögon.

– Ett jättespännande projekt för oss där vi får möjlighet att erbjuda pedagogisk verksamhet och verka för ökad delaktighet genom konst.
– Johan Westerlund, utvecklingsledare Unga Berättar

Uppdraget kommer ursprungligen från kommunfullmäktige som gett stadens nämnder i uppdrag att göra investeringar i den fysiska miljön för ökad trygghet. En arbetsgrupp bestående av stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret, Familjebostäder, utbildningsförvaltningen och polisen valde ut Fagersjö som område.

– Vi är glada att kunna inviga denna demokratiska utformning av den offentliga miljön där både unga och äldre fått bidra.
– Gabriella Luoma, preventionssamordnare Farsta stadsdelsförvaltning

Unga Berättar har arbetat med liknande former av offentliga verk i Sandsborg, Bagarmossen, Hagsätra, Skärholmen och Tensta.

Verket invigs torsdag 25 april klockan 17.00-19.00 med invigningstal av Farsta stadsdelsnämnds ordförande Lars Jilmstad (M) klockan 17.30.

Bild: Stockholms stad