Nyheter

Ilskan växer bland företagare över den nya tobakslagen

Den första juli i år träder den nya tobakslagen i kraft. Men redan nu växer ilskan bland företagare i landet. Lagen innebär att näringsidkare ska ansvara för att det inte röks vid entréer till butiker, restauranger och pubar. Detta trots att näringsidkarna oftast inte äger eller rår över det området. Den nya lagen innefattar även kontorsentreer.

Beslutet tvingar företagarna att vara rökpoliser.

Men om det sker andra saker utanför handeln eller puben som kan upplevas störande får de inte rycka in och säga till. ICA-handlaren Jan Lindberg ser gärna att färre röker, men han förstår inte riktigt hur lagstiftarna tänker i det här fallet.

– Jag ska bli någon slags rökpolis och jaga folk som står utanför butiken och röker, säger Ica-handlaren Jan Lindberg till tidningen Entreprenör.

Vi måste alltså säga till folk att de inte får stå och röka. Men det är ju kommunens mark, det är inte min mark. Utan jag ska gå in på någon annans mark och be folk att flytta på sig och röka någon annanstans, säger han.

Pubägaren Sami Elmahi är också kritisk till sina nya arbetsuppgifter.

Det är ju omöjligt för mig att hålla reda på vart folk tar vägen. Har de betalat sin nota är de fria att gå och göra vad de vill. Jag kan inte gärna springa efter för att se var de tar vägen, säger han.

Jakob Kilner, tillsynshandläggare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland sa nyligen till Göteborgs Posten:

”Företagarna behöver ha koll på att det inte står personer och röker utanför deras entré, genom till exempel en skylt och de har rätt att avvisa personer”.

Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel, är också i grunden positiv till att rökningen ska minska, men betonar att lagen minst sagt är problematisk:

Den här lagen innebär ökade skyldigheter för handlare. De ska informera, kontrollera och tillrättavisa människor som bryter mot rökförbudet. Men handlaren har inga rättigheter för motsvarande område och det tycker inte vi är proportionerligt, säger hon till tidningen Entreprenör.

Men problemen slutar inte här.

Kommunen kan motivera ökade kostnader för att kontrollera att företagen följer den nya lagen. Det är alltså inte nog med företagarna tvingas bli rökpoliser mot sin vilja, de måste dessutom betala en tillsynsavgift för att lagen efterlevs.

– Det kan verkligen ifrågasättas. Här åläggs handlaren att göra en uppgift som den egentligen inte har några verktyg för att genomföra, och samtidigt ska de betala en avgift för att det här kontrolleras. Det är ju helt fel, säger hon.

Jan Lindberg håller med.

– Det vore kul om jag åtminstone kunde få en vattenpistol att jaga rökarna med, avslutar Jan Lindberg.