Nyheter

Dramaten flyttar till Hötorget

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar.

Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna är en svart komedi om en familj i en lägenhet. Med utgångspunkt i pjäsen De förskräckliga föräldrarna  av Jean Cocteau utforskas familjens konstruktioner och teaterns möjligheter och gränser. Publiken får en möjlighet att komma skådespelarna riktigt nära eftersom pjäsen utspelas i en lägenhet inför en publik om 30 personer.

Tre frågor till Rebecka Hemse inför evakueringen.

Varför ska ni spela teater i en lägenhet?
– Ibland ser jag på Dramaten som en dysfunktionell familj. Nu när vi blir hemlösa känns det naturligt att undersöka vilka vi är utan vårt hem. Om man tar bort Dramatens hem – vad är det då som är kvar? Vad är det som flyttar ut?

Är det bra för Dramaten att tvingas flytta ut?
– Det är nog alldeles nödvändigt innan vi växer fast i väggarna. Det finns så mycket i de yttre omständigheterna som man aldrig ifrågasätter och det kan vara farligt. Alla som någon gång varit evakuerade vet hur mycket man lär sig om sig själv.

Vad är det för familj publiken kommer att träffa?
– Det återstår att se, det här blir ett gemensamt arbete med skådespelarna. Det är spännande att se på familjen som en grupp och gruppen som familj. Vilka givna roller finns? Vad är ett hem? Vad är en familj om man lyfter ut den ur sin vanliga kontext?

Medverkande:
Anna Björk
Danilo Bejarano
Kristina Törnqvist
Marcus Vögeli
Rakel Benér Gajdusek

Översättning Cecilia Franklin
Idé och regi: Rebecka Hemse
Rumsligt koncept och kostym Bente Lykke Møller, Elsa Ahlbom Fischer

Ges inom ramen för Dramaten&.

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna, spelas från den 20 september i en evakueringslägenhet på Hötorget.

Dramaten&
ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

Bilden:
Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk.
Foto: Jacob Bengtsson