Nyheter

Söderhallarnas tak blir kolonilotter

I juni förvandlas taket på Söderhallarna i Stockholm till en koloniträdgård med 20 små lotter. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg ger Södermalmsborna chansen att driva sin egen stadsodling under sommaren.

– Många har inte möjlighet att odla hemma. Genom att upplåta Söderhallarnas tak till kolonilotter vill vi inspirera fler stockholmare att prova på stadsodling, samtidigt som vi tillsammans skapar en grönare stadsmiljö, säger Cecilia Lindgren, marknadsansvarig på Atrium Ljungberg.

Takträdgården är en del av Atrium Ljungbergs satsning på att göra saluhallen vid Medborgarplatsen till en levande mötesplats, såväl för boende i området som för besökare. På uteterrassen tio våningar upp i Söderhallarna kommer 20 Stockholmsbor att få tillgång till varsin odlingsyta på 80 gånger 120 centimeter, där det går att plantera kryddor, grönsaker och mindre växter. De 20 stadsodlarna utses genom lottning bland dem som anmält intresse.

I Söderhallarna ryms sedan tidigare flera aktörer som jobbar aktivt med hållbarhet, däribland surdegsprofilen Sébastien Boudet som driver ett ekologiskt bageri och restaurangen Sopköket, som serverar lunch och middag på räddade råvaror från livsmedelsbutiker. Takträdgården bidrar ytterligare till att sätta fokus på klimatvänlig och närodlad mat, samt till att öka kunskapen om svenska råvaror.

– Att göra en trädgård av en outnyttjad och död yta är bra för klimatet, stärker folkhälsan och bidrar till socialt engagemang. Vi mår bra av att vistas i gröna miljöer, och i en koloniträdgård möts människor och inspirerar varandra, säger odlingsexperten Peter Streijffert, som är aktuell med boken ”Odla i stan”.

Fakta: Så går utlottningen av kolonilotterna till
– Två informationsfilmer publiceras på Söderhallarnas Facebook- och Instagramkonton.
– Anmälan görs via Söderhallarnas hemsida, www.soderhallarna.se, mellan den 15 och 28 maj.
– Man måste inte bo på Södermalm för att få delta i utlottningen, men det är att rekommendera att man kan ta sig till Söderhallarna enkelt.
– Av samtliga anmälda dras 20 vinnare som får tillgång till varsin kolonilott i början av juni. Vinnarna meddelas vecka 22.
– Tillgången till kolonilotten gäller sommaren 2019, fram till början av september. Om man missköter vattning och annan skötsel övergår lotten till någon annan.

Foto: Atrium Ljungberg