Nyheter

En av Stockholms dolda konstskatter – Carl Eldhs ateljémuseum

Ett stenkast från Roslagstull ligger Carl Eldhs ateljémuseum. I år firar museet 100 år, vilket Einar Mattsson vill uppmärksamma och därför stöder särskilt.

Företaget och ägarfamiljen har under de verksamma åren på olika sätt stöttat och uppmuntrat Stockholmskonstnärer. Dels genom utsmyckningar och installationer i och på fastigheter och bostadsområden, dels genom inköp och extra punktinsatser.

Carl Eldh var en av Sveriges mest anlitade skulptörer under 1900-talets första hälft, och du har garanterat sett flera av hans verk. Huset är ritat av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms stadshus.

Att komma in i ett vackert och välplacerat hus som är fullt av gipsreliker av fullstora skulpturer, porträttbyster och skisser av kända verk, är betagande. Ljusinsläppet från taket, doften och figurerna skapar tillsammans en särskild sinnesstämning.

Med nyvunnen kunskap från kunniga och engagerade guider, lämnar Einar Mattssons utsända detta museum med stor fascination. Och med en stor fråga hängande kvar.

– Hur kan jag ha missat denna lilla pärla under alla år i huvudstaden?

Just nu pågår utställningen ”Skuggspel” av Rahel Belatchew i trädgården. Besök eldhsatelje.se för öppettider och bokning av besök.

Foto: Einar Mattsson