Nyheter

Den första stöldsäkra Cykelsnurran invigd!

– Fungerar den här på ett bra sätt kan vi sedan skala upp på fler platser. Och snabbt och enkelt skapa ska bra, säker och trygg cykelparkering.
Det sade Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén när han vid lunchtid på fredagen invigde den nya helautomatiska cykelgaraget vid infartsparkeringen till Ropstens tunnelbanestation i Stockholm.

Den nya helautomatiska Cykelsnurran vid Ropsten har en garagedörr, en snurrande parkeringsyta med tak och 24 förhyrda parkeringsplatser för cyklar. Cykelsnurran ligger i marknivå och är uppsatt av det kommunala bolaget Stockholm Parkering.

– Parkeringsbolaget ska ägna sig åt parkering. Men det är inte bara bilar utan också cyklar som ska in i verksamheten, sade trafikborgarrådet Daniel Helldén, tillika ordförande i Stockholm Parkering.

Cyklisten som betalat månadshyran på 200 kronor lägger sin garagenyckel på nyckelläsaren. Fram snurrar den förhyrda garageplatsen och dörren öppnas. Hen parkerar sin cykel och dörren stängs automatiskt.

– Om du har en lite dyrare cykel och känner sig osäker så ska du kunna ställa in den i cykelsnurran, gå upp till tunnelbanan och känna dig säker på att den står kvar när du kommer tillbaka.

Just stöldrisken är huvudanledningen till det nu inledda försöket med Cykelsnurra och låst cykelparkering under tak.

– Det är mycket cykelstölder generellt i Stockholm, påpekade trafikborgarrådet Daniel Helldén för Bygga Stockholm efter bandklippning och invigningstal.

Investeringskostnaden för den från Holland importerade Cykelsnurran med sina 24 parkeringsplatser ligger på 1 miljon kronor.

– Driftkostnaden har vi svårt att förutse. Det är bland det som vi ska utvärdera i det här pilotprojektet, tillade Christian Rockberger, vd Stockholm Parkering.

Bilden:
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén inviger som förste cykelparkerare Cykelsnurran i Ropsten. Närmaste vittne är Christian Rockberger, vd Stockholm Parkering.
Foto: Anne Lintala/Stockholm Parkering