Nyheter

Han-Suck Song, byggforskare: ”Svårare för köpare att dra sig ur förhandsavtal efter en ny dom”

En tydlig signal som domen ger är att köparna ska undvika att teckna sig för förhandsavtal. Man ska inte köpa bostäder som ännu inte är producerade, säger Han -Suck Song,forskare inom bygg och fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm till Sveriges Radio Ekot.

Tidigare i veckan kom ett domstolsutslag i tingsrätten där domstolen gick på  bostadsutvecklaren SSM:s linje – att neka en köpare att kunna dra sig ur ett förhandsavtal på en bostadsrätt.

– Det kommer även att påverka finansieringsmodellerna eftersom många bostadsutvecklare är beroende av att ha sålt tillräckligt många lägenheter i förhand för att få finansiering från bankerna. Och om det inte lyckas attrahera tillräckligt många köpare som tecknar sig för förhandsavtal så blir det svårare att finansiera nyproduktionen, fortsätter Han-Suck Song.

Domen i Stockholms tingsrätt handlar om bostadsutvecklaren SSM:s projekt West Side Solna, som har dragits med långa förseningar och där en rad köpare försökt att komma ur sina avtal, bland annat ett par som tecknat ett förhandsavtal 2015 .

Fyra år senare har de fortfarande inte fått tillträde till lägenheten.

Nu har saken prövats och det blev en kalldusch för köparna. En oenig tingsrätt gick på bolagets linje och paret ska nu betala sina och även motpartens rättegångskostnader.

Parets advokat Jörn Liljeström säger att domen nu ska överklagas till hovrätten.

Han-Suck Song menar att bostadsfbolagen måste tänka om när det gäller förhandsavtalen, som han tycker är otydliga.

– Det ska vara solklart vilka rättigheter och skyldigheter köparna respektive säljarna har. Det kanske ska blir så att avtalen möjliggör för köpare och säljare att kryssa för olika alternativ och att de här alternativen ska prissättas på olika sätt.