Nyheter

Nationalmuseum ROT-pris vinnare 2019!

Nationalmuseum är vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2019.

– Ombyggnaden av Nationalmuseum har ställts inför stora utmaningar. Dessa har man dock löst på ett förtjänstfullt sätt genom ett lyckat och tätt samarbete mellan beställare, projektörer och entreprenörer, sade prisjuryns ordförande Anna-Greta Leijon när hon på fredagsmorgonen läste upp prismotiveringen vid ett frukostmöte på Kulturhuset i Stockholms City.

Den nu prisbelönta ombyggnaden och renoveringen av Nationalmuseum har genomförts med Statens fastighetsverk som beställare och Cowi/Projektbyrån i ansvarig projektledning. Skanska Sverige har varit generalentreprenör.

Wingårdhs har i samarbete med Wikerstål arkitekter stått för ombyggnadsarkitektur.
Detta i ett femårigt projekt som avslutades med invigning av nya Nationalmuseum den 13 oktober 2018.
Det fem år långa ombyggnadsprojektet har innehållit en lång rad utmaningar.

– Det har inte varit möjligt att förutse allting. Vi har varit tvungna att jobba efterhand, att öppna och se att det var byggt på ett annat sätt än vi trott. Att projektera har varit en löpande process.

Det sade en stolt och glad Helena Thomann – Statens fastighetsverks biträdande projektchef för ombyggnaden av Nationalmuseum – till Bygga Stockholm efter prisutdelningen.

– Det här är ett viktigt pris för oss. Det är ett kvitto på vårt arbete!

Att modernisera och på så vis säkra den 150 år gamla museibyggnadens ursprungliga funktion för lång tid framöver är för Helena Thomann själva kärnan i det nu avslutade och prisade ombyggnadsprojektet.

– Byggnaden kan fortsätta att fylla den här funktionen. Den möter de nya kraven!

Bilden:
Bakre raden: Christina Lindén, Skanska; Robert Bergsten, Skanska; Per Hellman, Skanska; Josefin Larsson, Wingårdhs. Främre raden: Helena Thomann, Statens fastighetsverk; Fredrik Johansson, Skanska och Stefano Mangili, Wingårdhs.
Foto: Lars Hallström