Nyheter

Solna vinner "Bäst att leva 2019"

Solna rankas som etta i Fokus årliga jämförelse av Sveriges kommuner: Bäst att leva 2019. Det är framför allt inom områden som arbetsmarknad, trygghet och ekonomi som staden placeras i topp.
Solna kommer på första plats i Bäst att leva 2019 – tidningen Fokus årliga rankning av Sveriges kommuner.
– Jag blir stolt när den ambitiösa och breda jämförelse som Fokus har gjort av Sveriges kommuner bekräftar det jag själv redan visste – det är bäst att leva i Solna, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad (bilden).

Fokus har rankat de svenska kommunerna i Bäst att bo i tretton år. Detta år fortsätter de, med andra jämförelser och ingångsvärden än tidigare, och har breddat jämförelsen till Bäst att leva. Solna kom på en femte plats bland svenska kommuner i storstadsregioner i Bäst att bo 2018.
– En familj som flyttar styrs av andra faktorer när de väljer var de ska bosätta sig. Då är förskolor och skola, bostadsutbudet, att det är tryggt och säkert och finns en bra kommunal service ofta avgörande. Det försöker vi väga in i Bäst att leva, säger Claes de Faire, chefredaktör för Fokus.
Jämförelsen har gjorts i nio huvudkategorier:
Demografisk utveckling
Arbetsmarknad och inkomster
Bostadsmarknad
Kommunal ekonomi
Brottslighet och säkerhet
Fritid, kultur och nöje
Demokrati, jämställdhet och socialt kapital
Utbildning
Miljö
Bäst inom arbetsmarknad
Solna kommer på första plats inom kategorin arbetsmarknad och inkomster. Här har Fokus jämfört faktorer som till exempel andel invånare som arbetar, hushållens inkomster, nyregistrerade företag och Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet – där Solna rankats som Sveriges bästa företagskommun elva år i rad.
Hög trygghet och låg brottslighet
Jämförelsen visar också på hög trygghet och låg brottslighet i Solna. Staden rankas på andra plats bland Sveriges kommuner inom kategorin Brottslighet och säkerhet. Inom kategorin Kommunal ekonomi kommer Solna på plats tre.
Källa: Fokus digitala specialutgåva ”Bäst att leva 2019”