Nyheter

Bostadspodden Kvadrat: Hur ska det bli enklare för unga vuxna att köpa bostad?

I säsongens sista avsnitt av bostadspodden Kvadrat står dessa frågor i centrum: Vad betyder det ekonomiska läget för bostadsmarknaden? Blir det fler regelskärpningar? Och hur ska det bli enklare för unga vuxna att köpa bostad?
Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken, påpekar att det ekonomiska läget är trist just nu, men menar att med tanke på att Sverige precis har passerat konjunkturtoppen så är vi ändå i ett gott läge. Ett positivt tecken är att Hox-indexet stiger, vilket tyder på att bostadspriserna går upp.
Löf och Lena Fahlén, Handelsbankens chef för makroekonomi, är eniga om att det inte verkar komma nya regelskärpningar för bolån eller amortering inom den närmaste framtiden. Fahlén påpekar att det senaste amorteringskravet fortfarande utvärderas, därför tror hon att det inte är läge för nya restriktioner.
– När det har blivit uppenbart för alla att konjunkturen är på väg neråt, då tror jag att politikerna kommer vilja vila på hanen så att de inte inför åtgärder, säger Johan Löf.
Unga vuxnas situation på bostadsmarknaden uppmärksammas också i podden. Det är känt att unga har svårt att få bolån. Det har resulterat i att det har blivit allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn med att köpa deras första bostad. Men det finns bättre lösningar anser Löf och Fahlén.
– Man ser nu att en del bygger attefallshus på stora tomter i villaområden och hyr ut till studenter eller till sina barn. Nöden är uppfinningens moder, säger Lena Fahlén.
PÅ bilden: Bostadspodden Kvadrat. Gäster: Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken och Lena Fahlén, Handelbankens chef för makroekonomi
Foto: EFN Ekonomikanalen