Nyheter

Grunden till en god ljudmiljö ligger även i golvet

Klingande glas, steg och skrapande stolsben. Det kommer till en gräns där kombinationen av vanliga restaurangljud blir till ett enda oljud, framförallt i rum där man inte har prioriterat akustiken. Då dagens restauranggäst dessutom ställer allt högre krav på ljudnivån belyser många experter vikten av att inreda med tyger eller att bygga in akustiska tak.

Men i byggnader där man använt material med minimal ljudabsorbering i inredningen, så som glas och metall, finns det även en annan lösning som hjälper till att förbättra ljudmiljön – nämligen golven.
Föreställ dig att du sitter och äter något riktigt gott i en fin restaurang. Du säger något till personen framför dig men samtidigt tappar någon en gaffel, barn springer förbi ert bord och alla ljud samlar sig till ett muller. Du märker att din röst inte kan överrösta allt buller i lokalen och pratar därför högre, vilket i sin tur gör att de runtom dig höjer rösten. Efter ett tag får du nog och återvänder hem med ett ringande i öronen och ett huvud som bankar. Detta kallas Lombard-effekten.

Enligt en rapport av välgörenhetsorganisationen Action on Hearing Loss lämnar dessutom 79% av människor restauranger tidigare om ljudnivån blir för hög. Därför är detta tyvärr ett verkligt problem som många restauranger måste adressera, och här bra akustiklösningar skillnaden på en fantastisk upplevelse och en upplevelse som såväl förstör stämningen som förtar aptiten.

En bortglömd lösning
Ofta när man talar om akustiklösningar tänker de flesta direkt på tyginklädda väggar eller att sätta akustikpaneler i taket. Men för de lokaler som gör sig bäst med hårdare material finns det ytterligare en lösning som erbjuder en god grund att stå på när det kommer till akustiken. Golvtillverkaren Altro tipsar om att man, förutom att lägga fokus på väggar, tak och inredning, ska komma ihåg att inkludera valet av golv i diskussionerna. Ett akustiskt golv kan reducera stegljud, stötar och skrammel, vilket tillsammans är en anledning till att en miljö uppfattas som bullrig.

Michael Persson, nordisk försäljningschef hos Altro, förklarar vikten av att redan i början av ett byggprojekt investera i ett stegljudsdämpande golv, som samtidigt erbjuder det visuella uttryck man önskar. Han säger:

– För att uppnå den absolut bästa ljudnivån är det smartast att försäkra sig om att alla delar, det vill säga golv, väggar och tak, arbetar tillsammans för att skapa en bullerfri miljö. Även om man inreder med hårda material kan man ändå uppnå en bra ljudnivå genom att investera i ett bra golv. Dessutom kan man genom golvet sätta en egen visuell prägel på lokalen. Har man byggt upp en bra akustisk grund, kan man inreda rummet på nästan vilket sätt man vill, vilket innebär en stor frihet.

Kontinuitet utan kompromiss
I miljöer där det vistas mängder av folk, som på hotell, i caféer eller i restauranger, krävs det att alla, oavsett situation, känner sig hörda. Då ordet akustik faktiskt betyder att göra sig hörd, är det därför A och O att prioritera akustiken direkt – för att skapa en trivsam atmosfär som försätter folk i rätt stämning och låter alla röster höras.

I Sverige har Altro nyligen börjat sälja sitt vinylgolv Ensemble, men internationellt kan man hitta golvlösningen på flera håll. I det brittiska samhället West Vale ligger den mexikanska restaurangen Taquito’s, till vilket Altro har levererat sitt nya modulgolv. Ensemble har samma fördelar som andra stegsäkra golv, men med 39 färger, 3 plankstorlekar och upp till 15dB ljudreducering får man ett golv som erbjuder stor designfrihet – utan att kompromissa med såväl akustik som levnadstid.

Vanessa Thornton, ägare av Vanessa Thornton Interiors och ansvarig arkitekt för projektet, berättar:

– Jag älskade färgurvalet och designfriheten som erbjöds, och de träimiterande alternativen var perfekta för att uppnå den högkvalitativa och naturliga känslan jag var ute efter. Altro Ensemble har dessutom goda egenskaper när det gäller stegljudreduktion vilket är ett stort plus i en hektisk restaurangmiljö.

Det ska inte vara svårt att kombinera form och funktion när man bygger med akustik i åtanke, och efter flera år där det lagts fokus på andra lösningar är det nu dags för golvet att få sin tid i rampljuset.

Bild: Altro