Nyheter

Rekordmånga besökare på Vasamuseet sommaren 2019

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti valde 752 090 personer att komma till Vasamuseet, vilket är besöksrekord för perioden och den mest besökta sommaren hittills i museets historia. Bara i juli månad tog Vasamuseet emot 279 303 besökare – vilket är rekord och museets mest besökta månad någonsin.

När även maj räknas med landar besökssiffran på 910 432 besök för kvartal 2, vilket också är rekord för perioden.

– Det är förstås oerhört roligt att så många vill besöka Vasamuseet! Våra besökare ger oss också fin återkoppling – till exempel via kommentarerna i sociala medier – att det är starka och positiva upplevelser som de bär med sig härifrån. Sommarens besökssiffror är en fin bekräftelse på att berättelsen om Vasa lockar människor från hela världen, säger Vasamuseets chef Lisa Månsson.

I början av året hade Vasamuseet lägre antal besök jämfört med 2018. Från april och framåt har besöken på museet ökat jämfört med föregående år. Antal besök ackumulerat är nu 3,3 procent högre än samma period 2018.

Totalt har Vasamuseet tagit emot drygt 29 miljoner besökare sedan museet öppnade 1990, hela 29 572 358 för att vara exakt. Tillsammans med besöken på Wasavarvet, där skeppet stod innan det nuvarande museet slog upp sina portar, har över 41 miljoner personer sett skeppet Vasa sedan bärgningen 1961.