Nyheter

Starkaste jobbprognosen på sju år för Stockholm-Uppsalaregionen

Arbetsgivare i Stockholm-Uppsalaregionen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under för det fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på optimistiska +16 procent. Det är den högsta prognosen på sju år för regionen, och ett rejält uppsving efter tre kvartal med dalande prognoser. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, vilket är en av de starkaste siffrorna i Europa. Det visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Det är positivt att prognosen för Stockholm- och Uppsalaregionen pekar rejält uppåt. Samtidigt som arbetsgivarna nu förväntar sig skapa många fler jobbtillfällen under hösten går två tredjedelar av svenskarna i tankarna på att byta jobb och det sätter press på företag att tänka nytt, både kring hur man rekryterar och behåller sina anställda, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup.

I Stockholm- och Uppsalaregionen bryts en nedåtgående trend med den starkaste jobbprognosen på drygt sju år. Sysselsättningstrenden för Stockholm-Uppsalaregionen ligger på optimistiska +16 procent för det fjärde kvartalet 2019, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig många fler jobbtillfällen. Det är ett uppsving på hela fjorton procentenheter, både jämfört med föregående kvartal och motsvarande period förra året, då prognoserna låg på +2 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.

Svenska regioners jobbprognoser
• Norra Sverige, +21 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +16 procent
• Östra Götaland, +5 procent
• Skåne och Blekinge län, +4 procent
• Västra Götaland och Hallands län, +3 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +2 procent.