Nyheter

Ett helt bostadsområde med solceller i taken

Vid Glasbergasjön utanför Södertälje växer ett nytt bostadsområde där största vikt lagts vid att bygga energieffektivt och hållbart. De nya bostäderna byggs i trä och på taken läggs den prisbelönta takpannan från SolTech Energy med integrerade solceller – vilket gör att varje hem kan generera sin egen el.

De senaste åren har det skett en explosionsartad utveckling inom solcellsteknik. Nu krävs inte längre starkt solljus för att utvinna energi, vilket gör att även vi på svenska breddgrader kan nyttja solenergi året runt.

Svenska SolTech Energy har utvecklat byggnadsmaterial med integrerad solcellsteknik, som både ger en materialbesparing och förkortar byggtiden. Den förnybara eltekniken är enkelt tillgänglig för villa- och fastighetsägare och har med dagens ingenjörskonst också blivit en estetiskt välintegrerad del av designen.

Takpannan som integrerad produkt har vunnit Quality Innovation Award i klassen ”Responsible & Renewable Innovations”. Den används även i glas- och fasadplattor som kan ersätta traditionella byggmaterial som puts, tegel eller plåt.

Bostadsområdet vid Glasbergasjön byggs av Paradoumo gruppen och takpannan passade väl in i företagets vision om att erbjuda grönare boenden genom hållbart byggande, miljövänliga materialval samt energieffektiva lösningar. I bostäderna har det även installerats laddboxar för elbilar. För varje bostad ingår även en årshyra för en elbil.

– Vi vill hjälpa våra kunder att leva så hållbart som möjligt. Det är ju rätt häftigt att tanka sin elbil med egen el från taket, säger Marie Strand, marknadschef på Paraduomo Gruppen.

Hon fortsätter:

– Det är en spännande tid inom byggbranschen, med nya tekniska lösningar. Att kunna lägga tak som är lika hållbara och snygga som traditionella tak – och som dessutom innehåller solceller – går helt i linje med hur vi vill bygga framtidens boenden.

Företaget märker ett växande intresse för hållbart byggande från allmänheten. De sju Sjövillor som står i stort sett klara för inflytt, en familj flyttade in i förra veckan. Resterande bostäder består av 21 radhus som även dessa inom kort står klara för inflytt. Ytterligare 16 bostäder, med solpaneler, är planerade att byggas i början på nästa år.

Fakta om Glasberga Sjöterrass

Bostäderna är belägna i familjevänliga Glasberga som omges av åkrar, ängar och skogsområden. I området finns två förskolor, temalekplats och bollplan. För att göra miljön extra trygg tillämpas ”Lugna-gatan-principen” med anpassad gatu- och trafikmiljö. På några minuters avstånd finns all service i form av butiker och restauranger vid Morabergs handelsplats. Adress för villorna: Båtsman Lobergs gata, Södertälje.

Bild: Pierre Strömberg