Nyheter

Rekordartad ökning av svensk trångboddhet

Den svenska trångboddheten har enligt EU:s definition det senaste decenniet ökat mer än i de flesta andra europeiska länder.

– I själva verket den överlägset mest kraftiga och en av få ökningar efter den så kallade finanskrisen.
Det sade Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan och rapportförfattare, när han vid ett pressmöte i ABF-huset i centrala Stockholm på onsdagsmorgonen presenterade Byggnads nya rapport ”Bostäder åt alla!”

Markus Kallifatides utgick i sin presentation av Byggnads rapport ”Bostäder åt alla!” från den svenska grundlagens absoluta tydlighet om det offentligas skyldighet att värna bostaden som medborgerlig rättighet.
En kraftig expansion av antalet byggda bostadsrätter och med hänsyn till rivningar i praktiken inga fler hyresrätter.

Det här är enligt Byggnads rapport en avgörande orsak till det svåra läget för unga som vill flytta hemifrån. För lågavlönade, utrikesfödda och andra utsatta gruppers situation på bostadsmarknaden.

– Netto är det tre decennier med bostadsrätter vi har bakom oss. En fullkomligt explosiv utveckling!
Det konstaterade Markus Kallifatides och pekade samtidigt på hur dyrt det är att byta bostad. Och det konjunkturmässigt riskfyllda med transaktions- och bolånemarknadens alltmer dominerande roll i svensk ekonomi.

– Samtidigt som produktivitetsutvecklingen i byggandet är notoriskt låg.

”Kraftfullt paket”

I Byggnads bostadspolitiska rapport ”Bostäder åt alla” föreslås ett kraftfullt åtgärdspaket för att säkra bostaden som social rättighet:
+Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen.
+Ändrad fastighetsskatt och förmånlig finansiering av nyproduktion.
+Ett statligt byggbolag som utmanar de privata aktörerna.
+Ett bättre utnyttjande av EU-medlemskapet för byggande och bostadsmarknad.
Som bakgrund till de föreslagna åtgärderna pekar Byggnads bostadspolitiska rapport på den nuvarande bostadsbristen i en överväldigande majoritet av Sveriges kommuner.
I en efterföljande diskussion deltog – förutom rapportförfattaren Markus Kallifatides – bland annat Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm, Timbros chefsekonom Jacob Lundberg och Emma Ringqvist, ordförande för jagvillhabostad.nu.

– Rätten till en bostad är en grundläggande social rättighet. Allt för länge har våra politiker överlåtit det här åt marknaden, sammanfattade Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm på onsdagsmorgonens frukostmöte i Palmesalen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.

Bilden:
Markus Kallifatides – rapportförfattare ”Bostad åt alla”.
Foto: Thomas Andersson