Nyheter

Schneider Electric vill leda branschen mot högre lönsamhet och hållbarhet genom lösningsstandarder

Under hösten 2019 har Schneider Electric format en ny grupp för att utveckla företagets erbjudande kring standardiserade lösningar för fastigheter – ett svar på hur branschen kan tackla de höga byggkostnaderna i Sverige och skapa framtidssäkra lösningar som bidrar till ökad innovation, hållbarhet och kostnadseffektivitet.

För att lyckas med detta kommer gruppen, som består av experter inom utveckling, applikationer och analys, i ett första steg utveckla lösningsstandarder med tjänster och verktyg för det öppna och skalbara fastighetssystemet EcoStruxure™. Målsättning med satsningen är att visa vägen och ge branschen verktyg att utvecklas framåt på ett effektivt och framtidssäkert sätt.

Ökade byggkostnader i Sverige är en av anledningarna till att Schneider Electric nu bildar en ny intern grupp för att fokusera på att ytterligare förfina sitt erbjudande kring öppna standardiserade lösningar och ekosystem. Satsningen är en del av ett pågående arbete med att utveckla branschen mot mer kostnadseffektiva, skalbara, framtidssäkra och hållbara arbetssätt genom standardisering.

– Vi ser flera faktorer som pekar på att det är rätt tid nu för att utveckla erbjudanden och samla branschen runt standardlösningar. Mervärdet av unika lösningar är minimalt, kostnader drar lätt iväg och många gånger upplever vi att man i realiteten betalar mer för mindre. Idag har vi de rätta tekniska förutsättningarna att genomföra denna satsning på ett större plan, genom ett modernt och öppet ekosystem, säger Magnus Kennedy, ansvarig för Engineering Excellence Northern Europe på Schneider Electric.

Ett internt intiativ med målsättning att påverka branschen

Enligt Eurostat har Sverige de högsta byggkostnaderna i Europa som uppstiger till närmre 66 procent över genomsnittet. Endast en fjärdedel av kostnaderna står själva byggnadsfasen för kopplat till en fastighets totala livscykel. Då resterande kostnader utgörs av drift- och underhållskostnader så behöver fastigheter bli tre gånger så effektiva för att stoppa ökningen.

Intiativet som startats av Schneider Electric Northern Europe Zone består dels av ett team med utvecklarkompetens och dels en grupp av applikationsexperter från flertal länder. Utöver detta kommer det ingå en avdelning som arbetar med kommunikationsfrågor, support, utbildning och analys. Uppdraget för gruppen handlar om att minska arbetskostnaden för installationer och samtidigt höja kvaliteten i leverans genom utveckling av standardiserade lösningar. Förhoppningen är att detta initiativ kommer ge ringar på vattnet och att standardiserade lösningar blir den naturliga vägen för branschen framåt.

– Energilösningar för fastigheter är en del av vårt DNA, och vi ser att dessa nya system erbjuder lösningar för många av branschens problem. Som en av de större aktörerna på marknaden ser vi denna satsning på lösningsstandarder både som en möjlighet men även vårt ansvar. Många frågor och diskussioner återstår, och även om vi ligger i spetsen för att driva denna utveckling vill vi göra det så öppet att det blir något som hela branschen i stort ser möjlighet att bidra till och ta äganderskap för, säger Magnus Kennedy.

Läs mer om Schneider Electrics lösningar för digitala fastigheter: www.se.com/se/ebo

Bild: Pixabay