Nyheter

Sigtuna kommun har utsett vinnaren av Miljöpriset 2019

Vem är Sigtuna kommuns miljöhjälte? Många bra nomineringar har kommit in – och nu är vinnaren utsedd. Miljöpriset 2019 går till Maja De Bernardo.

Under miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december utsågs Sigtunabon Maja De Bernardo som vinnare av Miljöpriset 2019.

Prischecken på 30000 kronor ska Maja De Bernardo använda för att utveckla och utvidga sin grönsaksodling. Hennes tanke är att starta en näringsverksamhet där hon året om ska sälja lokalt odlade grönsaker till restauranger och konferensanläggningar i närområdet.

Maja De Bernardo använder sig av så kallad akvaponik, ett hållbart matproduktionssystem där vatten med fiskavföring (Maja har fiskodling i garaget) används som näring till växtodlingarna. Då vattnet renats från avföringen går det tillbaka till fiskarna och så börjar hela proceduren om igen.
Grönsaksodlingarna har jord från Majas bokashikompost (där hon lägger allt matavfall) och bevattnas av uppsamlat regnvatten.

Förutom grönsaksodlingarna har hon frigående höns, biodling och en liten flock med gutefår. Familjen ha även en bil som drivs av egenproducerad el, tack vare solceller på garagetaket.

– Med ett genuint engagemang har Maja De Bernardo på mindre än ett år konverterat hela trädgården till en odling av grönsaker, fantastiskt! Syftet med Miljöpriset är att vi vill lyfta fram enskilda individers samspel med naturen och klimatet. Förhoppningen är att detta ska inspirera andra till att tänka till kring vad som går att göra för att bidra till ett hållbart samhälle och en bättre värld. Att tänka globalt men agera lokalt här i Sigtuna kommun, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Miljöpriset 2019 kommer att delas ut på Kommunfullmäktige den 19 december.

Bilden:
Maja De Bernardo, vinnare av Sigtuna kommuns Miljöpriset 2019, tillsammans med Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Bild: Sigtuna kommun