Nyheter

Snart årets omgång av Svenska Ljuspriset

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter och där belysningslösningen gör skillnad. Juryn bedömer både visuellt, gestaltningsmässigt, funktionellt och/eller tekniskt intressanta aspekter och bidrar till ett lyckat slutresultat.

Deadline för inlämning av tävlingsprojekt: 3 februari 2020.

Samtliga ca 10 utvalda tävlingsprojekt presenteras med en bild och kort text i tidningen Ljuskultur under våren. Vinnaren koras i samband med en galakväll på Ljusdagen den 9 september på Cirkus i Stockholm. De tre finalisterna redovisas därefter med ett omfattande reportage i Ljuskultur.

Svenska Ljuspriset är idag mycket prestigefyllt och både deltagandet och utmärkelsen ger mycket positiv uppmärksamhet för alla inblandade i projekten. Tävlingen har en lång historia och anordnas nu för 28.e året i rad.

Tidigare vinnare: 

2019: Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet
2018: Restaurant Frantzén, Stockholm
2017: Humana äldreboende, Gävle
2016: Spelbbolaget Kings kontor, King K36, Stockholm

Bild av sergei akulich från Pixabay