Nyheter

HemSol – en ny sajt om solceller

Går du i tankarna att skaffa solceller? Då kanske Hemsol.se kan hjälpa dig. har nyligen lanserat en hemsida med syftet att underlätta för privatpersoner att investera i solceller och blir mikroproducenter av förnybar el. 

Om HemSol

HemSol grundades 2019 med målet att bli en heltäckande resurs för de privatpersoner som vill köpa solceller. Efter att ha surfat runt på webben märkte Elias, ena grundaren av HemSol, att det saknades en heltäckande informationsresurs för solcellsinstallationer. På deras hemsida kan du som privatperson göra en uppskattning av hur mycket solel en anläggning på ditt egna tak kan producera, samt en pris- och lönsamhetskalkyl. Företaget har även sammanställt en fullständig steg-för-steg-guide för processen att köpa och installera solceller.

Solceller populärt i Stockholm

Solceller har blivit alltmer populärt de senaste åren, inte minst i Stockholmsområdet. Enligt energimyndigheten ökade antalet solcellsanläggningar i Stockholms län med 180% under perioden 2016-2018. Anledningen är bland annat teknologiska framsteg i samband med förmånliga subventioner såsom det statliga solcellsbidraget som ger tillbaka 20% av investeringskostnaden (inkl. installation &moms).

Behövs bygglov för solceller?

Sedan 2018 behövs i regel inte bygglov för att installera en solcellsanläggning. Undantag är bland annat om ditt område har en speciell detaljplan, eller om du har ett platt tak. För platta tak monteras solceller av optimeringsskäl uppvinklade och därmed anses dem “avvika från takets form”. När det kommer till takintegrerad solcellssytem, där solpanelerna byggs in i husets konstruktion kan du även där behöva bygglov.

Vad kostar en solcellsanläggning?

Priset på en solcellsanläggning varierar på anläggningsstorleken, typen av panel och takegenskaper. Exempelvis för en normalstor villa på 100-150 kvadratmeter som installerar 27 st 300 W-paneler landar priset på ca 110 000 kr inklusive solcellsstödet. Anläggningen får en styrka på 8,1 kW (27 paneler x 300 W), kräver ca 55 kvadratmeters takyta och förväntas producera mellan 7000 till 9000 kWh per år i Stockholm.

Får jag bygga min egen solcellsanläggning?

I Sverige är det endast tillåtet att utan behörighet montera en del av solcellsanläggning själv. Som privatperson är det tillåtet att montera fästanordningar och montagematerial, samt skruva fast solpanelerna på dessa. När det kommer till att installera kablar krävs det däremot en certifierad elektriker.

Är du händig och vill spara in några tusenlappar kan du själv beställa hem solpaneler, montagekit, kablar och växelriktare och göra grundjobbet själv. Var noggrann med att dubbelkolla att komponenterna är kompatibla med varandra. Vad som även bör övervägas är att monteringsföretag i regel har garantier, och vid problem kan det uppstå komplikationer med försäkringsbolaget om du har monterat anläggningen själv.

Läs mer om HemSol och solceller: Hemsol.se

Bild av Valentin J.-W från Pixabay