Nyheter

Byggnads och Maskinentreprenörerna växlar avtalsyrkanden

Idag växlar Byggnads och Maskinentreprenörerna avtalsyrkanden på Entreprenadmaskinavtalet. Förutom skärpta regler för ökad ordning och reda är högre övertidsersättning och rätt till dygnsvila på betald arbetstid bland de krav som Byggnads ställer i årets avtalsrörelse.

– Det är många stora tunga byggprojekt på gång för att förbättra vår infrastruktur i hela landet. Kran- och maskinförarna är centrala för att vi ska få nya broar, tunnlar och bostäder i Sverige. Deras prestation påverkar säkerheten för alla på en byggarbetsplats och många människor runtomkring. Det är inte rimligt att byggnadsarbetare med så stort ansvar på sina axlar inte får sin rättmätiga del av kakan, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– De som kör stora tunga maskiner är lojala och arbetar ofta långa arbetspass, sena kvällar och nätter. Men idag får de inte en rättvis ersättning. Arbetar man långa pass måste det även ges möjlighet till betald dygnsvila på arbetstid. Det handlar om allas säkerhet. Där vill vi se en förändring, säger Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads.

Yrkanden i korthet:

Skärpning av huvudentreprenörens ansvar
Skadestånd om arbetsgivaren inte gjort riskbedömning av arbetsmiljön
För ökad säkerhet ska alla maskiner ha klimatanläggningar
Optiska och tonade skyddsglas ska betalas av arbetsgivaren
Höjd övertidsersättning, höjt OB-tillägg och ersättning för mat vid övertid
Maskinförare ska ha samma lön som övriga i arbetslaget man kör åt
Högre extra pensionsavsättning
Gravidlön under hela ledigheten om kvinnan inte får arbeta på grund av risker för barnet
Föräldraledighet ska inte ge kortare arbetstidsförkortning

Entreprenadmaskinavtalet löper ut 30 maj.

Första förhandlingsdatum är 16 april.

Byggnads kommer löpande presentera sina krav per avtalsområde:

Plåt- och ventilationsavtalet: 12 februari klockan 13.30
Byggavtalet: 13 februari klockan 13.30
Glasmästeriavtalet: 14 februari klockan 13.30

Bilden:
Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads.
Bild: Terese Perman