Nyheter

Ikonisk fotoserie visas på Mariatorgets tunnelbanestation

I februari installeras konst av Carrie Mae Weems på Mariatorget – den ikoniska fotoserien Kitchen Table Series från 1990. År 1990 markerar även startskottet för Konstväxlingar, formatet för tillfälliga utställningar i kollektivtrafiken.

Kitchen Table Series blev Weems stora genombrott. Det är en serie svartvita bilder där ett upplyst köksbord blir spelplatsen för ett vardagligt drama. Weems använder den kropp hon har närmast – sig själv–för att gestalta frågor om kvinnans roll i hemmet, parrelationer, familj och det allmängiltiga i det privata.

Weems har genom hela sin karriär i en mängd medier och genom olika frågeställningar, särskådat sin samtid genom att noggrant granska historia och hur vår identitet förhåller oss till den.

– Det är i princip den allra första gången som Carrie Mae Weems visas i Sverige. Hennes fotoserie kretsar kring vardagslivet vid ett köksbord med en kvinna i centrum. Med sina vackra och starka svartvita fotografier vill Weems säga något om det allmängiltiga i det mest privata, säger Elisabeth Wengström, chef på avdelningen för konst vid kulturförvaltningen.

Konstväxlingar är ett koncept för tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer i Stockholm: Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Skanstull, Odenplan och Fridhemsplan.

Det är ett utställningsformat som ger resenärer i tunnelbanan en inblick i samtidskonsten och en utblick mot andra möjliga världar. Kulturförvaltningen har uppdraget att producera utställningarna under 2020-2021.

Tisdag 25 februari 13.00 presenterar kulturförvaltningen Kitchen Table Series på Mariatorgets tunnelbanestation, på plattformen mot Torkel Knutssonsgatan.

Bild: Carin Fahlén