Nyheter

Stadsgårdsleden stängs av när Slussens Guldbro vrids på plats

Slussenprojektets Guldbro vrids delvis över Stadsgårdsleden och började nu på fredagsmorgonen att monteras mellan Södermalm och Gamla Stan.
Igår stängdes trafiken av på Stadsgårdsleden.

– Då påbörjas arbetet med att montera ned lyktstolpar och annat som sticker upp. Det går inte att ha någon trafik igenom arbetsområdet, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet på Stockholms stad, till Stordåhd Kommunikation.

Arbetet med att – efter tillverkningen i Kina och färden över världshaven till Stockholm och Slussen – vrida Slussenprojektets Guldbro på plats börjar tidigt fredag morgon.
Då samlas arbetslaget runt klockan 7 för att i detalj gå igenom vad som ska göras, berättar kommunikationsansvarige Eva Rosman, Stockholms stad.

– Så fort de känner sig klara sätter de sedan igång med arbetet. Det synbara arbetet kanske börjar klockan 8 då bogserbåtarna drar ut bron från kajen. Den måste ut en bit, för att sedan vridas över Stadsgårdsleden.

Det här arbetet beräknas ta några timmar till efter lunch i anspråk.

På plats ska sedan Guldbron sänkas ned och fastna på sina stöd. Vilket sker genom att vattenfylla pontonerna som bron vilar. Så att den sänks ned till sitt rätta läge.

– Sedan vidtar några veckors arbete med att finjustera det här. Då pratar vi om millimetrar! Det finns redan hål i bron som ska stämma överens med de skruvar som sitter på brostöden.

Öppnar i höst

När väl Guldbron är på plats och monterad återstår en lång rad kompletterande arbeten, bland annat alla anslutningar från Hornsgatan, Katarinavägen och Skeppsbron

– Det tar ju också tid. Någon gång i höst öppnar vi bron för trafik. Exakt datum är svårt att säga nu, avslutar Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet på Stockholms stad.

Bild: Stockholm växer/Lennart Johansson