Nyheter

Veckans bostadspodd Kvadrat: Beteendeförändringar på marknaden

Ann-Christin Lenksjö, kontorschef på Handelsbanken i Nacka Forum, berättar i bostadspodden Kvadrat att ansökningarna om nya bolån på hennes kontor har gått ned väsentligt.

– Det ringer också en hel del kunder som är oroliga, framförallt småföretagare, säger hon.

Beviljar amorteringsfria lån

Ann-Christin Lenksjös kontor har nu börjat bevilja amorteringsfria perioder till bolånekunder som har en ansträngd ekonomi på grund av coronakrisen.

– Det kom in en hel del förfrågningar och konkreta propåer om att bevilja amorteringsfria perioder redan under gårdagen, säger hon.

– Vi beviljar nästan alltid amorteringsfrihet i tre eller sex månader om man drabbats av effekterna av coronakrisen.

Förväntningar på prisökningar minskar

Ann-Christin Lenksjö spår också att färre kommer att se sin bostad som en investering i första hand än tidigare. Förväntningarna på stora prisökningar kommer minska.

– Blir det en lågkonjunktur och väldigt många blir av med jobben så är det ju svårt att se att bostadspriserna inte följer med ned, kanske inte något ras, men en utplaning. Då är det nog ingen som spår att priserna kommer att gå upp i alla fall, säger hon.

Beteendeförändringar

Samtidigt vittnar Helena Ullhag, mäklare på Karlsson & Uddare, om beteendeförändringar på marknaden:

Färre spekulanter är ute för att endast få inspiration utan är mer köpbenägna än tidigare. Detta eftersom de i stor utsträckning redan har sålt sin egna bostad och är i behov av en ny. Hon menar att många som är intresserade av att köpa bostäder men att objekt sannolikt kommer att behöva marknadsföras annorlunda framöver.

– De hem som på ett bra sätt till exempel erbjuder möjligheten att jobba hemma kommer att sticka ut och vara mer lättsålda framöver, säger hon.

Hon ser att mäklarfirmorna nu kommer att behöva jobba mer med direktmatchningar av säljare och köpare, privatvisningar och den nya möjligheten att ha livestreamade visningar av bostäder på Hemnet.

Lyssna på podden här (27:28 min, nytt fönster)

Titta på det senaste avsnittet av Kvadrat här. 

Bild av annamaria anderson