Nyheter

Kontor, bostäder och stjärnkrögare

En omfattande restaurering av prestigefyllda Astoriahuset och intilliggande nybyggnad på Östermalm i Stockholm går våren 2020 in i sitt slutskede. I höst flyttar stjärnkrögaren Björn Frantzén in i anrika biografen Astorias gamla entréplan i kvarteret Riddaren på Nybrogatan 15-17.

ASTORIAHUSET PÅ NYBROGATAN mellan Nybroplan och Östermalmstorg i centrala Stockholm har anor från 1870-talet. Biografen Astoria invigdes år 1928 och lades ner 2007.

Fastighetsbolaget Humlegården Fastigheter är byggherre för ett byggprojekt som våren 2020 håller på att avslutas i ett prestigefullt läge.

Projektet med Arcona som totalentreprenör består av två delar. Dels renovering och restaurering av Astoriahuset mot Nybrogatan. Dels rivning och en istället nu snart avslutad nybyggnad mot en intilliggande gränd.

I nybyggnadsdelen –”Nybrogatan 17” – erbjuds uppåt 4 500 kvadratmeter kontorslokaler för uthyrning.

”Genomtänkta planlösningar, tidlösa material och generösa ljusinsläpp.”

Så lyder byggherren Humlegården Fastigheters beskrivning av en nyproduktion där internationellt välrenommerade danska 3XN Arkitekter ansvarar för arkitektur och gestaltning. Av en exklusiv kontorsbyggnad med våningsplan i marmor, träpanel och mässingdetaljer. Sammanbundna av en skulptural trappa och högst upp krönta av en takterrass.

Nybyggda ”Nybrogatan 17” med sin fasad i glas och trä är via ett gemensamt tak integrerad med den gamla tegelbyggnaden Nybrogatan 15, det vill säga Astoriahuset.

”Dess design tolkar de omkringliggande byggnadernas tids- typiska stilar, som neoklassicism, nationalromantik och jugend”.

Det är 3XN Arkitekters egen beskrivning av sin i de traditions- rika Östermalmskvarteren längs Nybrogatan integrerade nya kontorsbyggnad.

Astoria blir stjärnkrog

Astoriahuset uppfördes åren 1873-1874 och från början som ett bostadshus. Med utgångspunkt från de ursprungliga rumslösningarna återställs nu byggnaden från kontor till bostäder.

Ett, enligt byggherren, ”gediget byggnadsantikvariskt arbete” där tidstypisk inredning och detaljer som kakelugnar, snickerier och stuckaturer har renoverats och återanvänts ” i så stor utsträckning som möjligt”.

Här ingår att den gamla Astoriabiografens entré och foajé fått en genomgripande restaurering med sikte på ursprungsoriginal. Med ytglänsande stucco lustro, karosseripanel, golv av kolmårds- marmor, skulpturen ”Fjällbäcken” och inte minst monumental abstrakt konst av konstnären Olle Hagdahl.

Och det är här, i Astoriabiografens glansfulla entréplan och foajé, som stjärnkrögaren Björn Frantzén hösten 2020 etablerar sitt nya brasserie.

– Vi är oerhört stolta över att Humlegården valt oss som restauratör till lokalerna där anrika Astoriabiografen tidigare låg. Detta är en restaurang som vi planerat länge, vi har bara inte hit- tat rätt lokal att förverkliga projektet i förrän nu.

Det förklarade den med tre Guide Michelin-stjärnor renommerade stjärnkrögaren Frantzén när den nu förestående krogetableringen i nygamla Astoriahuset på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm offentliggjordes.

FAKTA:

Tidplan: december 2017–juni 2020

Byggherre: Humlegården Fastigheter

Totalentreprenör: Arcona

Arkitekt: 3XN Arkitekter

Kostnad: 400 Mkr

 

PÅ bilden: Nybyggda ”Nybrogatan 17” med glas, trä och exklusiva kontorslokaler är sammanbyggt med det gamla Astoriahuset på Nybrogatan 15 i Stockholm.

Illustration: Tomorrow