Nyheter

Gnestas första kombokoncepthus

På Åkervägen i Gnesta har 44 hyresrättslägenheter byggts i kommunala Gnestahems regi. Det nya kvarteret byggdes utifrån SABO:s färdiga kombokoncept för allmännyttan. Gnestahem valde att fokusera på smålägenheter, därför består projektet enbart av ettor och tvåor.

I APRIL 2019 togs första spadtaget till det nya kvarteret på Åkervägen, tio minuters gångväg från centrala Gnesta. Kvarteret med de 44 smålägenheterna består av tre tvåvåningshus och byggs i ett område med många villor. Två våningar var därmed en lagom höjd för att husen skulle harmoniera med sin omgivning.

–Det här är första gången vi använder oss av SABO:s färdiga huskoncept för allmännyttan. Det har fungerat jättebra. Vi valde att anlita JSB Construction som totalentreprenör eftersom de har byggt många koncepthus tidigare. En viktig ambition med det här projektet var att bygga så yteffektiva lägenheter som möjligt för att få ner hyreskostnaderna och göra det möjligt även för unga människor att flytta in. En fördel med SABO:s färdiga koncept är just att lägenheterna är väldigt yteffektiva, säger Hans Persson, vd på Gnestahem.

Gnestahems nya kvarter Åkervägen tog ett år att bygga och i maj 2020 flyttade hyresgästerna in i sina nya lägenheter. Många av hyresgästerna är ungdomar som flyttar till sin första egna lägenhet.

Merparten av lägenheterna har antingen balkong eller uteplats. För närvarande pågår arbetet med utvändiga arbeten i kvarteret, exempelvis plantering av träd och anläggning av gemen- samma gårdsutrymmen.

– Det finns en stor efterfrågan på i synnerhet smålägenheter i Gnesta. De tre husens fasader har utsmyckats med färgelement i grönt, gult och rött. Jag är nöjd med det nybyggda kvarteret och tycker att det blev riktigt snyggt. Det märks att det här är ett beprövat koncept, inte minst med tanke på att slutbesiktningen av de nybyggda husen gick väldigt smidigt. Vi kan absolut tänka oss att bygga fler koncepthus i Gnesta med omnejd, säger Hans Persson.

FAKTA:

Tidplan: april 2019–april 2020

Byggherre: Gnestahem

Totalentreprenör: JSB Construction

AV: ANNIKA WIHLBORG